Знаете ли каква е втората роля на подправките

Знаете ли каква е втората роля на подправкитеАко смятате последователите на здравословното хранене и вегетарианците за хора, които доброволно се лишават от удоволствието да се хранят, просто не познавате тънкостите на вегетарианската кухня. Тънкостта е в друго – в много случаи подправките, които се добавят в храната, имат и лечебни свойства.

Хрян
Подправката хрян активно се прилага във вегетарианството. Притежава качеството да усилва интензивността на кръвообръщението, затопля организма, подобрява циркулацията на кръвта и усилва имунитета. Хрянът подобрява апетита и храносмилането и извежда от организма шлаката и токсините.

Джинджифил
Джинджифиловите сладки напоследък са много на мода и у нас. Джинджифилът е универсална подправка – може да се добави към всякакви ястия, от супите до десерта. Раздвижва кръвта, помага да се изхвърли излишната течност от белия дроб и помага на притока на кислород към органите и мозъка. Усилва защитните сили на организма и добавя бодрост и сила. Използва се и като афродизиак.

Канела
Канелата е чудесно средство, подпомагащо отслабването (обира вътрешната слуз в организма). Тази чудесна подправка дарява бодрост и отлично тонизира. Има и способността да изчиства кръвта.

Кардамон
Кардамонът, освен пикантния си вкус и хубав аромат, притежава ярко изразени лечебни свойства. Вегетарианците го използват много при лечение на сърдечни болести и като аналгетик и противовъзпалително средство. Добавен в чая, кардамонът повишава настроението и помага за изхвърляне на излишните течности от организма.

Куркума
Подправката куркума, която при готвене придава на ястията приятен жълт цвят, може да се използва и за медицински цели. Тя подпомага прочистването на червата, регенерацията на кръвта и действа противовъзпалително. Може да се използва и за компрес при рани, за да зараснат по-бързо.

Всяка подправка може да бъде полезна за здравето, стига да се поинтересуваме как да я използваме правилно. Добавете я в ястията за неповторим аромат и вкус, но не забравяйте и лечебните й свойства.