Знаците на гениите (Marks of genius) събрани в изложба

Знаците на гениите (Marks of genius) събрани в изложбаЗнаехте ли, че всепризнатият майстор на фентъзи сагата за хобитите Дж. Толкин сам е рисувал илюстрациите към романа „Хобит”? Не само това, но и нещо повече – той бил против който и да е художник да посегне към тази работа, „независимо дали е гений или не”. Така 10 от неговите рисунки и картата на измисления свят на „Властелина на пръстените” са включени в първото издание от 1937 г.

Този и много други изключително любопитни факти представя зрелищната експозиция „Жалони на гениалността” (Marks of Genius) – първата представена в Бодлеанската библиотека на Оксфордския университет веднага след ремонта й. Шедьоврите показват както идеите на гениални люди, така и знаците, оставени от тях върху папирус, пергамент и хартия – характерни детайли от работата на някои от гигантите в науката, музиката, литературата, философията, богословието и даже – политиката.

Експозицията от 130 обекта, част от богатата колекция на библиотеката, включва заплетени средновековни летописи, древни текстове, оригинални нотописи, някои примери от зората на фотографията. Тя обединява произведения, създадени в Япония през 17 век и в 11 век във Франция, заедно с папируси от 2 век и политически речи. Някои от тези обекти никога не са били представяни пред публика.
Изложбата не се ограничава само с постижения на жители на британските острови. Представени са География на древногръцкия учен Клавдий Птоломей, оригинали на работи на германския композитор Феликс Менделсон Бартолди, ацтекският кодекс на Мендоса и екземпляр от Библията на Йохан Гутенберг.

„Всички тези работи безусловно са създадени от гении”, заявява по повод изложбата прочутият физик Стивън Хокинг, който също е бил студент в Оксфордския университет и заедно с естественика Дейвид Атънбъро откри експозицията. „Напълно възможно е сред посетителите на има нов Шекспир, Нютон или Айнщайн”, надява се Хокинг. Изложбата остава отворена до 20 септември 2015 г. и входът е безплатен, съобщава БГНЕС.
Снимка