Златни правила за възпитанието на децата

Всеки родител има свои правила за възпитание на децата. Както показва статистиката, повечето следват правилата, които се предават от предишните поколения. Новостите в тази сфера твърде бавно навлизат в живота ни, и то благодарение на прочути психолози и педагози.

Но ако вашето дете не ви слуша, редовно спори, нагрубява или се държи нагло, дошло е времето да се замислите какво не сте направили както трябва и как да промените нещата. Да, вярно е – децата са цветята на нашия живот. Но и цветето не може да израсне, да цъфти и да се развива без комфортни условия. И тук изобщо не става дума за материалните блага.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат правилно да възпитавате детето си, така че да расте в добри отношения с вас.

Не крещете на детето

Това е стар и много употребяван съвет, но той е невероятно полезен. Когато крещите на детето си, то като гъба попива цялата агресия и с времето, някой ден, тя непременно ще се излее навън.

Успокойте се, поемете си въздух и помислете за това, което толкова много ви дразни. След това мислено се подгответе за неприятната ситуация, а когато дойде време, изразете недоволството си с привичния си тон. Това много облекчава възпитанието.

Не успявате да се сдържите? Да, това е трудно, разбира се. Ето един безценен съвет, който е помагал на много от възрастните да се овладеят. Първо, разберете какво именно предизвиква у вас такова силно раздразнение. Бъдете готови винаги за тази ситуация. Силната музика, лошите оценки? В крайна сметка, това не се случва само веднъж и би трябвало да сте подготвени за тези неприятности. Нали от вас двамата вие сте възрастният човек!

Бройте до 10. Тази простичка манипулация ще ви помогне да не се разкрещите, ако детето ви ядосва.

Не изисквайте прекалено много

Вашето дете винаги ще бъде най-доброто за вас, дори и да не печели медали по плуване или да не е най-големият отличник.
Не си мислете, че детето ви трябва да прилича на вас в същата възраст, или пък да прехвърляте на него своите нереализирани амбиции. Просто търсете това, което то прави най-добре и му помагайте да го развива.

Създавайте добро впечатление

Децата са огледало на своите родители. Искате или не, те оценяват всичко, което правите и даже ще го повтарят.
Впечатлявайте детето си с неочаквани навици, показвате му своите знания, сила, характер. По този начин не само ще завоювате авторитет, но и ще дадете на детето всичко най-добро, което вие притежавате.

Обсъждайте, помагайте, убеждавайте

Стремете се между вас да се изгради атмосфера взаимно разбирателство. Обсъждайте с детето си всекидневието, бъдете му не само възпитател, но и приятел. Помогнете му да осъзнае, че във всеки момент може да получи помощ и съвет, че семейния дом е за него крепост, в която ще го изслушат и ще му помогнат.

Убедете го, че то е творец на собствения си живот, на своите неуспехи и успехи. В атмосферата на любов и взаимно разбиране израстват велики хора.

Бъдете повече време заедно

Даже ако в графика ви е трудно да се отдели повече време да бъдете с детето си, използвайте го максимално ефективно. Четете книги, ходете на театър, сред природата – това влияе невероятно позитивно върху отношенията ви и учи детето на много полезни неща.

Ако не отделяте достатъчно внимание на детето си, то ще почне да го търси при другите. И няма никакви гаранции, че ще попадне на подходящите хора.

Не се измъквайте от въпросите

Даже ако детето зададе въпрос на неудобна тема, не избягвайте отговора. Има неща, които децата все още не са готови да приемат или да разберат, но помнете – всяка неувереност в отговора ви изкривява възприятията на детето. Отговаряйте прямо, но лаконично, ако темата е от този характер.

Не му спестявайте трудностите

Вашата задача като родител е да подготвите неукрепналото и безгрижно детско съзнание за живота му като възрастен. Не му помагате, ако го пазите непрекъснато от всички трудности.

Смъртта на близки хора, проблемите в семейството, даже баналният отказ да се купи „ей онази красива играчка“ закаляват вашето дете, помагат да се оформи неговата личност.

Признавайте грешките си

Когато осъзнавате, че в крайна сметка не сте били прави, например в дискусия със сина или с дъщеря си, не се страхувайте да го признаете пред тях. Вашият авторитет няма да намалее, напротив – ще се повиши, тъй като възстановявате справедливостта или искрено признаете грешката си.