Женските качества, които отблъскват мъжа

Женските качества, които отблъскват мъжа

Психолозите и авторите на социални проучвания единодушно твърдят: ще останем удивени, ако узнаем кои женски качества отблъскват мъжа и с кои силният пол може да се примири. Влюбеният мъж с охота затваря очи на недостатъците в кулинарните способности на възлюбената си, както и на привичката й да закъснява винаги и за всичко, но в същото време има женски недостатъци, които буквално светват като червен светофар за мъжа. За какво става въпрос?

Интригантство

Да, вярно е, че в днешните книжарници има литература за това как се плетат интриги, от които се печели и се прави кариера. Мъжете обаче, сочат изследванията, не приемат това качество като привлекателно. В резултат на допитване, проведено в САЩ, в десетката на най-отблъскващите женски качества според мъжете попада „привичката за плетене на интриги, злостно критикуване, склонност към скандали и говорене на гадости по адрес на другите жени“. И напротив: за най-ценни качества у жените според участниците в допитването се смятат добротата, умът, веселият нрав, умението да се правят компромиси и да се прощава.

Празното говорене

Поредният епизод от любим сериал, разпродажба в магазина за обувки, новата клюка за колегата, скандалче, интрижка, безкрайни беседи за всичко и за всички, в повечето случаи празни приказки, са необходими за жената като въздуха, но по правило дразнят мъжа и го подтикват към извънбрачна връзка. Така че ако забележите, че на 40-ата минута от вашия монолог любимият автоматично кима с глава и унило гледа в една точка, помислете сериозно не е ли по-добре да запазите тези приказки за срещата си с приятелки.

Ревност

В умерена доза умението да се ревнува може да се окаже дори полезно за отношенията – да бъде искрата, която разпалва страстта и не позволява на двойката да скучае. Съвсем друга работа обаче са пристъпите на хронична женска ревност. Подозрителността, скандалите по вечните теми „къде беше“ и „кой ти звъни“, проверките на телефона и личната поща, упреците и сълзите са способни рано или късно да заставят мъжа да хлопне вратата. Дори той да е най-търпеливият и най-любящият.

Собственическо отношение

Според психолозите мъжът има две основни потребности, свързани с отношенията с жената: първата е да бъде нужен, а втората, да бъде свободен. Тази формула може да звучи парадоксално на пръв поглед: заедно с усещането за нужност на мъжа е необходим собствен свят, възможност да „влезе в пещерата“, дори тази пещера да е понякога онлайн играта или билярд клуба. Разбира се, не става дума за крайности, когато мъжът е прикован постоянно пред екрана или не се прибира у дома, за да играе билярд. Неумението или нежеланието да се признае мъжката потребност от свобода и стремежът да бъде контролирана всяка негова стъпка са най-добрият способ отношенията да се сведат до нулата.

Лакомия

Дори най-щедрият и внимателен мъж би излязъл от релси, ако жената е лакома и вечно неблагодарна. С безкрайното си изискване от избраника да бъдат задоволявани всичките й капризи, ненаситната жена рискува в един прекрасен ден да се окаже в ролята на героиня от класическо произведение, останала сама до края на живота си.

Пълно себеотдаване

Вечната грешка на влюбените жени: отказ от предишния живот и собствени увлечения и интереси в полза изцяло на възлюбения. Правейки мъжа център на вселената, жената се отказва от хобито си, от общуването с приятелки, иска да прекара цялото си време с любимия. И очаква от него същото, настойчиво изисквайки внимание и постоянни срещи. Случва се, разбира се, понякога подобна еуфория и влюбеност да обхване и двамата – тогава за тях просто престава да съществува останалият свят. Но по-често подобно пълно себеотдаване отблъсква мъжа и го плаши – той би искал да общува с жена, която живее пълноценен живот и не издига избраника си на пиедестал.