Женската сексуалност след 40

Женската сексуалност след 40

В последните десетилетия в статуса на секссимвол все по-често се оказват зрели жени. Защо се случва това и нормално ли е влечението на млади мъже към жени, които са осезаемо по-възрастни от тях, се опитва да изясни psychologies.ru. Жената над 40 е изумителна, чувствена любовница, опитна ездачка в сексуалните игри, разкрепостена, хазартна, дръзка и поразително страстна.

Тя управлява и с готовност се подчинява, пише във форума feedee.ru. ползвателят Люболюб. Той обозначава пола си като мъжки, но някои ползватели на форума подозират, че текстът принадлежи на жена. Не е толкова важно кой го е написал, в края на краищата. Важното е, че тези думи отразяват процес, който започва преди двадесетина години и до този момент набира скорост.

Факт е, че ако завъртим тв каналите, ще видим как знаменитости от светските хроники – модели, актриси, певици, стават все по-ярки в сексуалността си с нарастване на годините. Мадона, Шарън Стоун, Деми Мур, Моника Белучи – те са над 50, но това не пречи никому да им се любува и да им се възхищава. Техните киногероини са ярки съблазнителки, а и в реалния живот те самите не се отказват от романтични приключения – често с мъже, доста по-млади от тях.

Най-простото в случая е да обясним тяхната неувяхваща привлекателност с постиженията на козметиката и пластичната хирургия. Колкото и парадоксално да звучи, чудесата на хирурзите и козметиците са по-скоро следствие, отколкото причина за популярността на зрелите жени.

«Направих си лифтинг и поправих нещичко във фигурата си, за да изглеждам именно така, както се чувствам – казва 47-годишната Елена. – Свикнах да се харесвам сама на себе си, да бъда привлекателна – сексуалната страна на живота за мен е много важна…”

«На 20 години жената може да се стреми да подобри външността си, за да реши някаква конкретна задача, например да се омъжи или да започне кариера в шоубизнеса. След 40 жената иска да приведе своята външност в съответствие с вътрешното усещане за себе си и своята възраст”, потвърждава сексологът Ирина Панюкова. Означава ли това, че днешните 40-годишни в известен смисъл изглеждат по-млади от своите майки на същата възраст? Определено.

«През вековете пътят на жената се дели ясно на етапи: момиченце, момиче, девойка, неомъжена жена, омъжена жена – продължава сексологът. – Всеки етап е формализиран и обвързан с множество ритуали, да се посегне на които означава да се противопоставиш на цялото общество. Връщането към вече отминал етап е било невъзможно – например разводът е изключение. В резултат на това жената „се забива” в етапа на омъжване: на 25 тя вече е майка на няколко деца и напълно се е отдала на майчинството.”

Още във втората половина на 20 век социално регламентираната възраст на „излизане от секса” е примерно 40 г.: жените над тази възраст просто не е можело да бъдат привлекателни в очите на мъжа. Те са имали друга социална роля – омъжват дъщерите си, стават баби. В тази ситуация те не са имали шанса да разкрият, а често дори да осъзнаят собствената си сексуалност.

Днес, от гледна точка на обществото, след развода си жената отново е в разцвета си и на никого не минава през главата да я осъжда. За връщането й в предходния жизнен етап не е нужно много: достатъчно е смени обкръжението си – било то на нова работа или преместване на ново място, и в живота се появава усещане за младост и сексуалност.

Неотразимите MILF

Това е жаргонна абревиатура (mother I\’d like to fuck – в превод от английски «майка, която бих прекарал»), която днес влиза в повечето речници. Именно така се случва във филма «Американски пай», където юноша „тества” майката на свой приятел. Закачка от тази комедия дава името на новото направление в еротиката и порнографията. Главна героиня в него е жена, по-възрастна от 35 години, която активно съблазнява юноши (например доставчик на пици или състудент на сина й).

От началото на 2000-те г. в общия обем на порноиндустрията филмите и сайтовете за MILF съставят около 15 – 20%. В областта на киното дори са въведени специални номинации за най-добри филми и актриси в категорията MILF. Така е, защото 40-годишните действително привличат младите мъже.

Моделите на сексуално поведение на мъжете от 18 до 25 г. и жените, два пъти по-възрастни, съвпадат, обяснява сексологът. – Младите хора нерядко се стремят към връзки без задължения и дълги преговори, а техните връстнички очакват от секса гаранция за продължителни отношения. И макар от 27 до 35 години жените също да са заинтересовани от бърз секс, все пак ги измъчват нерешени въпроси относно семейството и кариерата. Докато на 40 вече за тях това се е състояло – имат образование, професия, кариера, семейство.

Благодарение на опита си жената на 40 и повече точно знае какво й е необходимо, как да получи удоволствие и как да го достави на партньора. При това съществува усещането, че да се губи време за дълги размишления е просто жалко, а и времето не е толкова много.

Може ли да назовем сексуалността след 40 нова и устойчива мода? Да, категорични са секолозите, и това може само да радва.
А ето и непринуденият разказ на един 23-годишен младеж, който казва, че с 40-годишната си партньорка се чувства различно.

„Вече половин година се срещам с жена, която е по-стара от мен. Примерно с 10 или 15 години, дори не зная колко точно. Никога не съм я питал, а и не съм й гледал паспорта. За какво ми е? Имал съм много момичета, но с тях е било различно. Работата дори не е в това, че те са били по-малко изкушени от секса. Те през цялото време буквално са ме изпитвали: как съм облечен, в кой ресторант ще ги заведа, какво ще им подаря за Нова година, за Свети Валентин… Имах усещането, че ме проверяват дали съм достатъчно добър. Това омръзва.

С Нина всичко е различно. Тя не преценява и не се интересува какво може да получи. Тя отдава и се отдава. Не само тялом. Тя ми говори и обича да ме слуша. На моите предишни приятелки им беше скучно. Те не бяха способни да ме слушат. А на Нина това й е интересно. Тя никога не се обижда нарочно, за да поиска нещо след това.

Имам чувството, че е много, много нежна, иска ми се да я прегърна, да я защитавам… Именно с нея се чувствам не млад човек, а истински мъж. Може би защото тя никога не гледа на мен отвисоко, отнася се като към равен. Що се отнася до леглото.. Не, тя няма идеална фигура на манекен, но има меко, живо, отзивчиво тяло. Искрено като самата нея.

Тя не се преструва и аз зная, че с мен прави онова, което й харесва, а не това, което някой я е посъветвал: „така трябва” или „пробвай така”. И когато стене под мен, смее се или плаче, прегръщайки ме с ръце и бедра, целувайки ме, облизвайки ме, се чувствам едва ли не бог – такъв е възторгът, който се чете в погледа й. Понякога сме в компания и моите приятели ме разбират. Все още никой не ме е запитал защо не съм намерил по-младо момиче. В крайна сметка възрастта няма никакво значение…”