Женската красота – различни нации, различни критерии

Женската красота

Какви са критериите за женска красота, коя е най-красивата жена? Отговорът е много относителен, защото всяка нация и етнос имат свои представи за това. Античната богиня на любовта Афродита вероятно няма да се хареса на днешните модни дизайнери, а техните модели ще бъдат осмивани, ако попаднат на конкурс за красота в Африка, например… И така, вижте някои примери:

Норвегия – бяла, руса и естествена

Стандарт за женска красота в Норвегия са девойките със светла дълга коса, малко носле и изразителни скули. Красивата жена от Норвегия трябда да има широки бедра и да се облича просто и удобно. Много от норвежките красавици избират спортен стил на обличане за всекидневието си, тъй като обичат да спортуват и водят активен начин на живот. Те са праволинейни и сдържани в общуването. Ценят доброто самочувствие, даже известна доза агресивност. Норвежците смятат своите вътрешни и външни национални черти за най-добрите в света.

Франция – с годините все по-красива

Полезно е да чуем мнението на французите, тези истински ценители на женската красота. „Тя е като доброто вино – с годините става все по-добра!” Всички френски жени – млади и позастарели красавици, попадат в това понятие. Те са умерени в избора на своя стил, без значение дали става дума за дрехата или за грима. Според французойките, красотата трябва да е изящна, свежа, стройна и добре поддържана. В облеклото се предпочитат пастелните тонове и деловия стил, нежния френски маникюр и парфюмите с деликатен сладък аромат.

Германия – символът Клаудия Шифър

Представата за красива жена в Германия дълго време се формира под влиянието на популярния модел и актриса Клаудия Шифър. Да, вероятно това е тя – типичната германска красавица – сини очи, елегантни черти на лицето, слабичка, но със стегната фигура. Като при всички европейки, при германките е популярен естественият грим, без ярки оттенъци. Дисциплирана и консервативна красавица? Какъв симпатичен и прагматичен облик…

Индия – невероятната хармония

Вероятно всички вие си представяте типичната индийска красавица? Онези прек расни жени, с техните невероятни национални костюми и впечатляващ грим. Но истинската рецепта за красота на жените от Индия е в хармонията на тялото и душата, при здравословно хранене, натурална козметика и занимания с йога. Привлекателната индийка на първо място е здрава млада жена със закръглени форми и голям бюст – тоест такава, която с голяма вероятност ще роди здраво дете. Тя трябва да се движи плавно и да има дълга коса – впрочем, повечето индийки отказват да боядисват косите си с химически бои.

Китай – порцеланова статуетка

Еталоните за красота при китайките силно се различават от много страни, както западни, така и източни. Това е дълбоко заложено в китайската култура, колкото и да се влияе напоследък от европейските стандарти. Китайските мъже предпочитат миниатюрни във всяко отношение девойки – с изящна фигурка, малък бюст и нисък ръст. Освен това те трябва да имат малки длани и стъпала, да са с бледо лице, дълги тънки вежди и разбира се, с ярко червени устни.

Испания – страст и изгарящ поглед

Съблазнителната испанска красавица е сплав от чувственост и откровеност, горещ поглед и пищни форми. Испанците поставят страстта на пиедестал – в облеклото и жестовете, в грима и походката. Горещата испанска дама е задължително мургава, с тъмни очи и черна като смола дълга коса. Тя се облича доста откровено и носи златни бижута, а също така обича да танцува – независимо от възрастта и килограмите си. При това го прави много изкусително.

ЮАР – едра и първична

Пример за здрава, богата и очарователна жена в Южноафриканската република е откровено едрата, максимално дебела жена. Според местните разбирания, ако жената е висока и слаба, явно е болна от нещо и не може да стане добра жена и майка. Разбира се, с течение на времето този стандарт се е променил доста, оставяйки прекалено крайните идеали за женска красота на първобитните племена. И въпреки това, тук се харесват жени с жълтеникав цвят на лицето, което по-скоро трябва да е овално, а косата непременно да бъде заплетена на тънки плитчици – това последното не е само моден атрибут, а банална необходимост във всекидневието.

Япония – нежност и духовност

Загадъчност е понятието, в което можем да поместим красавиците от страната на Изгряващото слънце. Критерий за красота там са слабичките девойки с нежно личице и с малки щръкнали ушички. Независимо от пола си японците се гордеят, ако главата им е относително голяма, а според техния вкус красивата жена трябва да има и мек, покорен поглед и плавна походка. За тази загадъчна нация в най-голяма степен е важно съчетанието на красиво лице с духовно извисяване.

Саудитска Арабия – скрита магия

Жените в Саудитска Арабия нямат голям избор да демонстрират красотата си. На улицата те излизат изцяло скрити под широките си дрехи и с хиджаб на главата, така че красавиците могат да бъдат забелязани само по изразителните очи, гъстите вежди, тънките устни с бели зъби и тънките китки на ръцете. Списъкът на прелестите, които могат да се видят безнаказано, е твърде къс, но днешните саудитски жени успяват да се откроят в тълпата със скъпи чанти, бижута и високи токове. По-пищните форми тук също се смятат за образец на красота.

Англия – аристократичност и самочувствие

Съществува негласно мнение, че британките не са особено красиви. Може и да е вярно донякъде, но нормата е относително понятие. Най-малкото, дамите англичанки умеят да се представят добре – те са обаятелни и аристократични, сдържани и естествени в общуването си.
Типичната англичанка е светлокожа и слаба, използва минимум грим, облича се удобно, ходи с ниски обувки и… не се страхува да остарее. Бръчиците в ъглите на очите за нея са само признак на красота и зрелост. Все пак, нека си спомним, че тези мимически бръчици са от смях, на първо място.

Бразилия – горещ темперамент

Еталон на женска красота в Бразилия са ефектните жени. Климатът не им позволява да крият недостатъците си под облеклото и слой козметика, затова те се грижат за своята външност. Широки бедра, висока гръд, дълги чупливи коси до талията, пълни устни – ето как изглежда истинската бразилска красавица. Казват, че към отличителните черти на темпераментните бразилки може да се добави стегнатото дупе, но както знаем, много неща се преувеличават… Като цяло към образа на бразилската красавица може да се добави любовта й към едри бижута и пълната непопулярност на подстригването. Косата обикновено просто се прибира на опашка.

Русия – загадъчната душа

В много страни по света смятат руските момичета се смятат за едни от най-красивите. В стари времена се смятало, че „красна девица” е тази, която е в много добро здраве, способна да оцелява и в най-сурови климатични условия. За критерий на здраве се смятали липсата на слаба фигура, розовите бузи, гъстата дълга коса и способността да се понасят физически натоварвания. Днес много неща са се променили и сега типичната руска красавица може да бъде описана като висока, стройна, със светлоруса коса и сини очи, но може също така да бъде тъмнокоса, с черни очи и набита фигура. Причината се крие в многонационалните корени и култури на територията на огромната руска земя. Мнозина казват, че няма значение как изглежда – важното е, че тя носи загадъчна руска душа…

България – смесица от култури

Българката носи във визията си смесица от много различни етноси, типично за кръстопът като Балканския полуостров. Обикновено подобен микс дава прекрасен генетичен резултат и затова често казват, че българските жени са едни от най-красивите – чаровни, привлекателни, талантливи и много впечатляващи на външен вид. У нас има руси и високи като славянките, има смугли стройни красавици, срещат се дребни елегантни момичета с повече прабългарски черти… Естественост в поведението, непосредствено общуване и интригуващ чар са някои от качествата, с които българката покорява света.