Жената в Дубай е особено същество

Жената в Дубай е особено съществоКакво е да си жена в Дубай? Разказват дами, които са имали шанса да се докоснат до нравите и разбиранията на арабския свят.
Арабските емирства са мюсюлманска страна, където жената е едно много особено същество. Според Корана тя може да показва на непознати само краката, ръцете и лицето си. В някои особено религиозни семейства закриват и лицето, оставят на показ само очите. В Дубай местните жителки ходят в черно. Температурата през лятото достига 50 градуса, но в тези черни одежди до петите горещина не се усеща – те са ушити от висококачествени коприни. Освен това тук никой не ходи пеш, а в автомобилите всички са с климатик.

Жената тук не е безправна: тя може да се учи, да работи, да кара автомобил.

Но да открива лицето си на улицата и да се омъжва за чужденец, е равносилно на лудост.
Всичко на всичко 30 процента от населението – местните араби, имат гражданство. С оформянето на такъв „неравен“ брак с чужденец жената не само губи гражданството си, но децата и мъжът й нямат право на такова. В браковете, при които мъжът е местен, а жената е чужденка, е малко по-различно. След изтичане на определен срок жената може да получи гражданство, ако мъжът е за. А гражданството тук, естествено, дава определени привилегии. Гражданите на ОАЕ имат безплатно лечение, безплатно обучение – понякога и зад граница, добри пенсии, а младите мъже – при оформяне на брака с местни жени, получават двуетажни къщи за живеене, което означава, че отпада жилищната грижа за евентуалното отглеждане на дете.

Има два начина за намиране на местен мюсюлманин за брак – удачен и неудачен.

Неудачно е да се запознаеш с местния в емирството. Естествено мъжът трябва да се влюби във вас. Ако сте европейка в по-отворени дрехи, това не е толкова трудно. След брака обаче мъжът ви така или иначе няма да ви остави да си ходите така облечена, а ще ви нахлузи традиционния черен хиджаб, за да ви приравни с местните жени. Просто защото така трябва.
Под хиджаба вие може да носите Gucci и Prada, ексклузивно бельо и каквито си щете украшения. Те обаче няма да са видни за никого. Така или иначе разочарованието за европейката в един момент ще настъпи. Влюбеността на мургавия мъж във вас ще приключи и с това на практика ще приключат всякакви отношения с него.
В тази страна жената за мъжа не е нито приятел, нито брат, нито личен психолог, а товар и сексуален обект. Често мъжът просто престава да обръща внимание на жената, тъй като е обладан от нова любов.
С манталитета обаче борбата е възможна.

Удачният път за намиране на брачен партньор е извън емирството.

Много араби пътуват зад граница, за да учат и малко или много манталитетът им става европейски. Те свикват да слушат жената до себе си, да й се доверяват, да се съветват с нея. Т.е. освен всички други блага, за които стана дума, вие ще имате до себе си приятел и съратник.
Що се отнася до многоженството, в ОАЕ действително съществува. Разрешено е да имаш до 4 жени. Но има и неписани правила. Втора жена може да се появи само ако е съгласна първата. И всяка следваща съпруга е длъжна да получава същите блага, каквито първата съпруга. Днес жените не живеят в хареми, а такива полигамни бракове не са разрешени за всички араби. Така че ако сте първа, може и да ви потръгнат нещата.
Как да останете в емирството, ако не се омъжите? Първият логичен отговор е да си потърсите работа. 70 на сто от населението са мъже, в това число и сред обслужващия персонал. Значи цялата тежка работа се пада на тях. Как може да се устроите тогава? Екскурзовод или друг служител в туристическа фирма. Това е оптималното място за една чужденка. Ако пък имате много пари, може да подхванете бизнес.

Само трябва да сте наясно с едно: емигрантът никога не получава гражданство. Никога.

Дори да работите тук 10, 20, 40 години, да достигнете до пенсионна възраст, бързичко ще ви отпратят – не издържат чужди пенсионери.
Какви изводи можем да си направим? ОАЕ е уникална страна, където всичко е приспособено за гражданите, които живеят тук. Никакви нефтени долари не текат в тази страна. Тук имат свои традиции, зад които стоят на живот и на смърт. Стараят се да съкратят вливането на чужда кръв в страната. Така че не е нужно да пътувате дотук с надеждата да намерите лесна прехрана. Не мечтайте за принца, защото дори да го намерите, чуждата жена винаги ще си остане чужда. Може и да пробвате, ако много го искате, но преди това си помислете струва ли си за подобна проба да изгубите целия си живот?