Начало Домът Интериор Зеленият цвят ще доминира в обзавеждането

Зеленият цвят ще доминира в обзавеждането

Зеленият цвят ще доминира в обзавеждането Съвсем неочаквано, дори изненадващо за специалистите в областта на интериорния дизайн, зеленото завладя мислите и плановете на хората за модерно обзавеждане.
Не че нямаше плахи опити този цвят да се наложи и преди, но сега за него се твърди, че е пълен с оптимизъм и светлина, а точно от това се нуждаем в живота.
Това, което е повече от очевидно, е вниманието в специализираните издания и на производителите на мебели, бои и тъкани, насочено именно към този цвят.

Заглавията на водещите издания са конкретни и ясни – зеленото създава баланс, изпълва ни с пролетни чувства, дава сили и създава радостни емоции.

Носи силата на вселената
Известно е, че зеленият цвят се получава при смесването на жълто със синьо, а в редица езици има до 20 имена на нюансите му. Споменава се винаги като част от генетичния код на растенията заради качеството им да поглъщат слънчевата светлина при фотосинтезата.
В православието се използва като цвят на одеждите на свещениците, в исляма символизира райските градини. Водещ е при характеристиката на екологичните движения.
Смята се за символ на живота.

Назад към природата
Защо зелените нюанси са толкова актуални?
От една страна, те са свързани с общата политическа ситуация в Европа и света, когато опазването на природните ресурси се издига не само в култ, но и налага нови директиви и начало на ново мислене. Нека не се заблуждаваме, че нещата се случват без активната намеса на кръгове, водещи социалния ни живот.
От друга страна, става дума за естествена реакция на хората, които се умориха от натрапването на лукс и охолство. Природата е тази, която вълнува младите поколения, всичко трябва да бъде екологично – от дрехите и материалите до храната и даже това, което купуваме на пазара.
Екото е модерно, различно и е хармония между душата и заобикалящата ни среда.

Пестеливост в избора
Когато говорим за тази мощна зелена вълна, не трябва да изпадаме в крайности. Днешното зелено не е наситеното мрачно зелено на 70-те години на миналия век, нито означава да се оградим с боядисани в зелено кухненски мебели, пердета или килими.
Този път зеленият цвят трябва да се използва предпазливо, силата му е в детайла. Тоест, достатъчно е да имаме зелени пердета, зелен сервиз, килим пак в зелено, малко рамки на стената в зелено, покривка за легло, възглавнички, но само едно от всички изброени.
Пастелните тонове на тюркоазеното, изумруденото и аквамарина са сред търсените при избора на обзавеждане, но ярко зеленото, което напомня за току-що появили се листенца на растения и дървета, е именно нюансът, който се предпочита днес.

Цветята са част от тенденцията
Живите цветя са част от зелената вълна. Те трябва да имат пространство и да се вижда с лекота невероятната им красота. Натрупването на саксия до саксия отдавна не е част от обзавеждането.

Разбираемо е, че много от нас са фанатично влюбени в цветарството, но едва ли можем да имаме всичко, което пожелаем, особено когато квадратурата на жилището не позволява. Изберете само цветя, които са здрави, свежи и са в красиви саксии.

Специалистите предричат, че през есента червеният цвят ще доминира в обзавеждането. Да побързаме да се порадваме на оптимизма на зеленото през следващите няколко месеца.