Зеленчуците укрепват здравето и лекуват десетки болести

Зеленчуците укрепват здравето и лекуват десетки болестиДобре подбраната и балансирана храна е лекарство, което помага на организма за укрепване на имунната система, засилва мускулната дейност, забавя процесите на стареене, тонизира. Ако само разгледаме основните зеленчуци, които използваме в нашата кухня, ще останем изненадани: в зеленчуците има важни фармакологични вещества и съединения, изборът на храна може да влия дори до клетъчно ниво. Опитът на хората през вековете вече е научно обоснован и доказан.

Патладжанът помага при спазми
Пази организма от странични ефекти, влияещи се от нивото на холестерола и има вещества, които се противопоставят на спазматичните пристъпи. През последните години в японски научни изследвания се споменава за антираковите му свойства и значението му срещу някои вирусни заболявания.

Карфиолът в борбата срещу рак на дебелото черво
Заедно с останалите си роднини – зеле, броколи и брюкселско зеле – води списъка на зеленчуците с най-голям ефект срещу появата и разпространението на рак на дебелото и правото черво, на стомаха. Предполага се, че има същият ефект за простатата и пикочния мехур. Норвежците консумират карфиол в големи количества, а изследванията показват, че именно те имат и най-малко ракови полипи в дебелото черво, а това се смята за предварителния период на развитие на рака.

Фасулът контролира нивото на захарта
В тази голяма група са всички видове бобови култури – грах, бял и черен боб, нахут, леща. Доказано е, че фасулът понижава нивото на лошия холестерол, контролира инсулина и захарта в кръвта, понижава кръвното налягане, нормализира работата на червата. Бобовите ястия са отлично лекарство при внезапен или продължителен запек, играят важна роля за ограничаване на развитието на хемороидите. Бобовите култури са и отлично природно лекарство и помощник на цялата храносмилателна система срещу ракови болести.

Морковът пази от рак на белите дробове
Представете си, ако изяждаме само един морков дневно, ще имаме сравнително добра защита за белите дробове. В народната медицина се споменава за значението на морковите за нервната система, техния успокоителен ефект при стрес. Те омекотяват астматичните пристъпи и освежават кожата. Съдържанието на бета-каротин в морковите е една от причините да се използва в борбата срещу рак на белите дробове вследствие тютюнопушенето.
Специалистите са единодушни, че морковите укрепват дейността на сърцето и подобряват движението на червата.

Картофите и ревматизмът
Картофите съдържат антиракови вещества и са добро средство при простудни заболявания особено през студените зимни месеци. В стари времена жените са имали специални вътрешни джобове на дългите си поли или рокли, където са слагали парченца от картоф като защита от ревматизъм.
В народната медицина изстискан сок от сурови картофи се използвал за компреси при силни болки в гърба, навяхвания и подувания.

Тиквата е силен антиоксидант
100 грама сок от тиква или от сорта на летните тиквички са достатъчни да се намали наполовина рискът от рак на белите дробове според резултати от научни изследвания. Тиквените семки са сред най-полезните при зарази с тении. Полски изследователи подчертават, че зеленчукът е добра храна в изграждането на защитна среда срещу рака, притежава превъзходни качества на природен антиоксидант.
На група пушачи в град Ню Джърси е изготвено меню, съдържащо основно сладки картофи, летни жълти тиквички и моркови. Функциите на белите дробове показали подобрение, а ефектът за здравето на участниците в изследването бил положителен.

Доматите подобряват храносмилането
В народната медицина в Америка се смята, че доматите подобряват храносмилането, справят се с леки заболявания на черния дроб, помагат на хора, страдащи от бъбречни болести. Жителите на Хавайските острови, където доматите се използват широко в кулинарията, страдат рядко от рак на стомаха.
Сензационно е откритието в американско научно проучване, в което се твърди, че хората, които ядат домати, моркови и зеле имат 14 пъти по-добра защита от останалите, а опасността от белодробни проблеми и рак не е толкова голяма.