Зехтинът, този чудодеен дар от природата

Зехтинът, този чудодеен дар от природатаАко трябва в едно изречение да определим ефекта от използването на зехтина, то ще бъде: удължава живота и го прави по-качествен. Възрастните хора го познават под името дървено масло, в църковните служби го наричат елей, а в разговорната реч се среща и като маслиново масло. Почти нито един ден не минава, без да посегнем към бутилката със зехтин – това прекрасно растително масло. В кулинарията, за маски на лице и коса, за подобряване обмяната на веществата, срещу състаряване, в борбата с рака, за регулиране на високо кръвно налягане, да не говорим за признатото му свойство да понижава нивото на „лошия“ холестерол LDL и да увеличава това на „добрия“ HDL.
Пет лъжици зехтин дневно подобряват кръвната картина при болните от сърце, а три са достатъчни да овладеят високото кръвно налягане.

Традиция от векове
Лечебните свойства на зехтина са известни повече от 4000 години на народите от страните около Средиземноморието. Великият египетски фараон Рамзес II е лекувал своите болежки единствено и само с него. Жителите на остров Крит са водещи в консумацията на глава от населението – цели 35 процента от калориите в храната им се дължат на зехтина. Освен това именно жителите на този остров страдат най-малко от сърдечно-съдови и ракови заболявания. След тях са италианците и останалите народи от региона.

Научните изследвания са категорични
Научните анализи, направени в университетските лаборатории в Минесота, Милано, Далас сочат само едно: зехтинът има благоприятно въздействие върху кръвта – намалява риска от тромби и запушване на кръвоносните съдове. Повишеното ниво на „лошия“ холестерол също се влияе от зехтина. Знаем, че той е причина за много от случаите на инфаркт и инсулт. Зехтинът спомага за увеличаване на „добрия“ холестерол, а това улеснява работата на черния дроб. Учени от университета в Кентъки са забелязали, че растителното масло понижава кръвното налягане само след изпиването на няколко лъжички – хората с високо кръвно чувстват подобрение на общото си състояние и комфорт.

Срещу остаряване и рак
Зехтинът, попадайки в клетката, прави мембраната й по-стабилна, издръжлива и не толкова чувствителна на действието на свободните радикали. Сега е много модерно да се говори за тях, а най-простичко казано, това са малки молекули, които могат да увредят организма, ако не се намират в баланс. Като отличен антиоксидант зехтинът защитава нормалните функции на човешката клетка и играе важна роля в борбата срещу появата на ракови болести.

В кулинарията и козметиката
Дали ще го използваме в дресинг, или в самата салата, дали ще приготвяме ястия – винаги посягаме към зехтина. В последно време беше разбит един мит, че не бива да се пържи с маслиново олио. Напротив, зехтинът издържа до 190 градуса, без да загубва качествата си. В козметиката често е в основата на кремове и масла. Всяка жена знае, че с едно намазване на лицето кожата става мека, гладка, успокоява се и придобива здрав блясък. Маска със зехтин освежава и заздравява косата, а ако потапяме краищата на пръстите си в зехтинова баня, ще имаме красиви нокти.

Рецепта за маска за лице
Предлагаме ви маска, която ще освежи кожата на лицето ви, ще премахне насъбралата се умора и ще ви накара да се почувствате подмладена и пълна с енергия.

Смесете 2 с. л. зехтин с 2 с. л. лимонов сок. Нанесете сместа по лицето и шията, като внимавате да не попадне капчица в очите – ще предизвика раздразнение. Оставете маската да действа около половин час, а после измийте внимателно с топла вода и подсушете с мека и затоплена кърпа. Антиоксидантите – витамин А и D – ще направят кожата ви да блести от свежест, следите от пушене ще изчезнат, а лимоновият сок ще заличи белезите от акне.