Защо жените се страхуват да говорят за интимните си желания

Защо жените се страхуват да говорят за интимните си желания

С решението на всекидневните лични и професионални задачи повечето жени са наясно – смело разказват за онова, което са направили или което им предстои. В една сфера обаче те пропускат да заявят желанията си. Това е сферата на секса. Сексоложката Ники Голдщайн обяснява защо се получава така и как да преодолеем този страх.

Започвам с две неща, казва Ники. Първо, към нашето тяло не се прилага нито учебно пособие, нито някаква карта. В такъв случай как може да очакваме, че партньорът ни ще ни разбере без думи? Второ, за разлика от мъжете, сексуалното желание на жените е пряко свързано с въображението и фантазиите, поради което на нас ни е нужно повече време, за да се настроим за секс.

Въпреки това жените продължават смятат, че да се говори за тези неща е неудобно. А дори партньорът ви да започне разговор по темата – честен и доверителен, вие по-скоро ще избегнете диалога или най-малкото ще преценявате всичко за и против, преди да разкажете за желанията си.
Има няколко основни причини, твърди Голдщайн, които ни пречат да бъдем откровени. За какво иде реч?

Продължаваме да мислим, че секът е мъжка територия

В съвременния свят сексуалните потребности на жената продължават да се приемат като нещо вторично. Момичетата се опасяват да се застъпят за себе си, като забравят, че умението да отстояват интересите си в леглото е част от сексуалните отношения. Какво точно искате вие? Просто го кажете на глас.

Мислете не само за партньора: за да направите така, че да му е приятно, е необходимо да се научите вие самата да получавате удоволствие от процеса. Престанете да усвоявате техническата страна, отпуснете се напълно, не мислете за възможните недостатъци на вашето тяло, съсредеточете се върху желанията си и се вслушайте в усещанията!

Страхуваме се да не нанесем удар по самолюбието на партньора

Никога не започвайте с една от най-заплашителните фрази „Трябва да поговорим за нашите отношения”. Както и да погледнем, тя звучи стряскащо, а освен това показва на събеседника, че вие сте готови не с решението на проблема, а по-скоро имате нагласа за разговор на висок тон.

Свикнали сме да смятаме, че обсъждането на проблемите в леглото означава, че нещо в отношенията не е наред. За да не обидите партньора, започнете колкото може по-меко: „Честно казано, на мен ми харесва сексуалния ни живот, харесва ми да правим секс, но ми се ще още нещичко…” Не започвайте с критика: разкажете за това какво ви харесва, какво ви носи удоволствие.

Негативното начало може да обиди партньора и той просто да не възприеме информацията, която ще му споделите. В определен етап на отношенията такива откровени разговори могат само да ви сближат, а съвместното преодоляване на проблемите дава възможност да се разкриете един за друг и по нов начин да погледнете на партньора. Ще разберете над какво конкретно трябва да поработите в отношенията си и ще проявите готовност за това.

Боим се мъжът да не ни съди

Не е важно какво конкретно говорим на партньора, у нас винаги присъства страх да не би да бъдем отхвърлени физически или емоционално. В обществото все още е силно убеждението в това, че жените не молят за секс, а просто го получават. Всичко това се свежда до стереотипни представи за «добри» и «лоши» момичета, което пък заставя момичетата да мислят: говорейки за сексуалните си желания, постъпваме неправилно.

Ако смятате, че мъжът умее да чете мисли, грешите. Забравете за телепатията, говорете за желанията си направо. Неловките намеци могат да подействат по-лошо, отколкото честният и откровен разговор. Бъдете готови, че може да ви се наложи да напомняте за изговореното. Това не означава, че на мъжа му е безразлично – възбуденият мъж може просто да забрави за нюансите, споделени от вас в порив на страст.

Сексът трябва да престане да бъде за вас сакрална, забранена тема. Не се страхувайте от желанията на своето тяло. Всичко, което ви е необходимо, го изказвайте на глас. И направете така, че думите да не се разминават с делата.