Защо сънуваме еротични сънища?

Защо сънуваме еротични сънища?Всички хора сънуват. Някои помнят сънищата си и понякога с удоволствие ги разказват, други твърдят, че не сънуват, просто защото не запомнят нощните си „пътувания“. Факт е, че в някои случаи сънищата ни са неприятни, в други – приятни, при това дотолкова, че съжаляваме, задето не са истина. Случва се някоя наша позната или приятелка да признае: „Снощи сънувах еротичен сън. Прекрасен бе. Защо не е истина?“ Или пък в друг случай: „Сънувам често еротични сънища. Да не съм болна от нещо?“.

Известен американски психиатър споделя, че при него е идвал млад човек с оплакването, че сънува еротични сънища всяка вечер. Имал усещането, че е болен от нещо и буквално губи ума си. На лекаря му трябвали доста усилия да убеди и да успокои пациента, разяснявайки му, че това е съвършено нормално, феномен, който има своето обяснение.
При друг случай при психиатъра идва 30-годишна дама. Тя признава, че твърде често сънува еротични сънища, което определено я притеснява. „Знаете ли, докторе, в реалния живот не съм способна на това. Но сънувам, че правя любов с огромен арабин. С мощно тяло, с кафява като шоколад кожа. Защо се получава така?“

Тя самата търсела обяснение във факта, че е разведена и нещо не й достига в интимния живот. Всъщност истината е, че това няма значение. Че работата въобще не е във възрастта или в отсъствието на партньор в момента. Изследвания показват, че еротичните сънища посещават всеки човек. Мъжете ги сънуват още от тийнейджърските си години. И това е научно обяснимо: на мъжа природата е отредила активната роля в секса, защо тогава да не бъде така и в сънищата? При жените е малко по-различно. Възбуждащите съновидения се явяват периодично у всяка трета жена, сочат анализи. Най-често обаче „зрители“ на подобни картини се оказват младите хора на 20 – 25 г., когато хормоните играят значително.
Според статистика на учени, занимаващи се със съновиденията на хората, от 8 до 10 на сто от сънищата в живота ни са сексуални.
Жените сънуват средно по 5 еротични сънища месечно, а мъжете – по 15. И при това нямат значение нито стандартът на живот, нито социалният статус: горещи розови сънища сънуват и пожарникарите, и диригентите. Само че у творческите натури те са с особено ярки краски. Например Мадона неотдавна в чата разкри пикантна тайна: че правила секс с Брад Пит. „Ние лежахме в едно легло, където имаше и едно малко момче.“ Но веднага уточнява: „Това бе само сън“, след което се извинява на Анджелина Джоли…

Учените казват, че сънят е режим на презареждане, той възстановява психическото ни равновесие. Кратката неколкоминутна фаза, наречена бърз сън, се сменя с продължителния дълбок сън и това се повтаря през цялата нощ. Еротичните сънища се появяват във фазата обикновено на бързия сън. Именно в този период може да се повиши кръвоснабдяването в половите органи и те стават по-чувствителни. Ако съновидението се появи във фазата на бързия сън, то се помни. А ако картината е във фазата на дълбок сън, тя се забравя.
„Еротичните сънища имат собствена логика – обяснява психологът Игор Волски. – Не е задължително да сънувате винаги полов акт. Може да ви се присъни например заголена част от тялото или сцена, която няма отношение към секса“. Зигмунд Фройд е категоричен: Ако сънувате предмет, напомнящ фалос или женска гръд – това е еротичен сън. А ако ви се присъни лондонският Биг Бенд, не си мислете, че това е само впечатление от екскурзията ви…“

Наскоро изследователи от шведски център по сомнология провели мащабен експеримент. Всеки ден близо 2000 доброволци записвали сънищата си. Особено внимание се отделяло на сънищата с еротично съдържание, за които споделят някои от участниците.
Анна, 23 год.: „Аз съм сама в огромна стая. Щорите са пуснати. Внезапно се отваря вратата и влиза гол мъж, много красив. Виждам, че това е бившият ми приятел, с когото се разделихме неотдавна. Въпреки това се отдаваме на секс, направо се самозабравяме, все едно никога не сме се разделяли…“
Свен, 20 год.: „Обикновено сънувам непознати жени със здрави, мощни тела. И всеки път са различни. А снощи ми се присъни червен слон. Или слоница, не зная. Странно, но се възбудих много.“
Сара, 35 год.: „Отварям вратата към някакъв парк и към мен се хвърля някакъв човек. Лягаме на тревата и правим секс. Мисля, че това е мъжът ми, но с ужас осъзнавам, че е вторият ми баща…“
Психолозите са убедени: На жените често се присънва секс с познати мъже. Мъжете обратно, предпочитат да правят секс с непознати. Скромната в реалния живот жена е способна да се отдаде на страстта пред погледите на много хора. Или се оказва в постелята със свой родственик. Разбира се, в реалността това няма и да си помисли.

„Не, не мога да разкажа това – казва при психотерапевта младо момиче и почервенява от срам. – Накратко… лежа на масата гола. А той хваща бедрата ми и…“ Защо подобни сънища ни смущават? Може би защото откровено разказваме за неосъзнатите си желания, които наяве просто не си разрешаваме да изпитаме. А в нашето подсъзнание, където се формират тези образи, няма морални норми.
Психологът Игор Волски е категоричен: никога не трябва еротичните сънища да се тълкуват едно към едно. Ако мъж се види в леглото с мъж, не означава, че е гей. Или ако две дами са в едно легло, съвсем не означава, че са лесбийки. Любимо занимание на подсъзнанието е да складира нашите спотаени страхове, съмнения, желания. Да разшифрова един еротичен сън, е способен единствено този, на когото се е присънил. Това, че сънуваш полов акт, съвсем не означава, че в живота ти сексът не достига.

И ако се върнем към онази дама, която посещава американския психолог. Тя е убедена, че сънува еротични неща, защото живее сама в момента и си няма любовник. Това обаче не е вярно. Защо тогава еротика се присънва на омъжени жени и на женени мъже? При тях сексът трябва да е нещо нормално и естествено, при това го правят редовно, в повечето случаи. Учените твърдят, че еротичните сънища отразяват не някакви сексуални проблеми, както е прието да се мисли, а всякакви жизнени ситуации въобще. Либидото е енергия на живота, а чрез еротичния сън нашето подсъзнание разговаря с нас самите. Тълкуването на такива сънища съвсем не е просто. При разшифровката може да изплуват сюжети, непосредствено свързани със секса, но в същото време съвсем несвързани един с друг.
Пред психотепаревта една дама признава, че е опитала на сън да съблазни шефа си. Разкопчала е ризата му и … Когато заедно с лекаря разшифроват съновидението, се оказва, че въпросната дама отавна е имала желанието да бъде на мястото на шефа си. Откъдето идва и еротичният сън!

Психологът Антонио Задр от Монреалския университет провежда анкета сред 3500 жени и мъже. Става ясно, че съвременните жени по-често сънуват еротични сънища. 8 % от тези сънища са свързани с любовна игра, а в 20 % от случаите жените участват в полов акт. И още факти от анкетата: 4 % от жените на сън изпитват оргазъм, 15 % мечтаят за своите бивши половинки, които се явяват в сънищата им като техни любовници. А 40 % от анкетираните са изпитвали желание на сън да се занимават със секс с публична личност.
Не ви смущават такива съновидения? Напротив, харесват ви? Правилно! Вие дори може да се опитате да си „поръчате“ такъв сън. Например, заспивайки по корем. „В тази поза нашите бели дробове получават по-малко въздух – пояснява физиологът Марк Антър. – Дишането е затруднено, както и по време на секс, а организмът на спящия човек може да реагира на еротично съновидение“.
Ароматите също могат да „включат по поръчка“ еротичен сън. Немският неврофизиолог Петер Вадде пробвал да разпръсне около спящи млади жени възбуждащи с аромата си афродизиаци. И открил: чувствените аромати също са в състояние да предизвикат еротично съновидение. Особено силни възбудители се оказали сандаловото дърво, бергамотът и розмаринът. Обратно – без сладострастни съновидения може да останете, ако около вас ухае на кардамон, джинджифил и канела.

Има едно старо предание, според което в древен Йерусалим живели и практикували 80 професионални тълкуватели на сънища. Един път царят ги събрал всички, за да му разтълкуват странен негов сън. Всеки от тълкувателите разтълкувал съня по своему. Оказало се обаче, че всичките 80 са познали бъдещето на царя. Какво всъщност казва тази легенда? Това, че нашите сънища винаги са многозначни. На психоаналитиците това е добре известно – нужни са доста време и усилия, за да се стигне до истината. Ако все пак сънят остане неразгадан? Тогава остава удоволствието от опитите…

Предлагаме ви и кратък еротически шифър на сънища, подготвен от психолога Наталия Рогачева.
1. Ако сънувате бившия си партньор: не е изключено между вас да има неизчистени общи дела. Или просто все още съхранявате у себе си чувство на любов и привързаност.
2. Секс с неприятен човек: може би е израз на вътрешния ви протест срещу живота, който водите в момента.
3. Ако мъжът сънува, че е жена: Възможно е да е бунт срещу насилие и агресия, на които е станал свидетел. Обратно, ако жена сънува, че е мъж: тя иска да бъде властна и решителна.
4. Сънувате сън с насилие, в което вие сте жертва: огледайте се за ваш стремеж да се освободите от някого или от нещо в реалния живот.
5. Секс с познат мъж: това означава, че ви привличат душевните качества на този човек. И ви се иска реалният ви партньор да прилича на него.
6. Секс с непознат: намеква, че вашият живот е доста еднообразен. И трябва нещо да промените в него.
7. Секс пред погледите на други хора: това дава сигнал, че във вашия живот не всичко е гладко, изпитвате дискомфорт, при това не е задължително да е в интимната сфера.
8. Сън с лесбийска любов: говори за това, че не ви достигат нежност и топлота.
9. Секс с известен човек: нима вие самите не желаете известност? А може би вашият реален партньор ви се струва недостатъчно привлекателен.
10. Ако мъжът сънува, че изневерява на жена си: това съвсем не означава, че е готов да го стори в реалния животг. По-скоро сексът със съпругата си той възприема само като съпружести дълг. От което следва, че трябва сериозно да се замисли за нежната си половинка.
11. Ако сексът се превръща в кошмар: у вас може би кипи желание да отмъстите на някого, на когото сте подчинен в реалния живот. Например на шефа си.
12. Сън за мастурбация: може би говори за занижена самооценка. Възможно е да сте недоловни от собствеото си тяло и да не желаете да го показвате на половинката си.
13. Сън за кръвосмешение: може би не долюбвате някого от близкикте си или искате да му отмъстите. Възможно е и друго тълкувание: обичате партньора си и търсите у него нежност в такава необичайна форма.
14. Сънувате, че гледате двойка, която прави секс: търсите нещо ново в реалния си живот.