Защо наричат серотонина хормон на щастието

Защо наричат серотонина хормон на щастието

Серотонинът е химичен регулатор на настроението и поведението. Благодарение на този хормон ние се радваме и спим добре, чувстваме се прекрасно и живеем по-дълго.

Какво е серотонинът?

Серотонинът е хормон, който се образува в нервните клетки. Той се концентрира в стомаха и червата, в кръвта и централната нервна система. Серотонинът се образува от триптофана – незаменима аминокиселина, която ние получаваме с храната и която в организма под действието на ферментите се превръща в хормон.

Защо е нужен хормонът на настроението

Серотонинът влияе на целия организъм – от емоциите до моториката на тялото. Ето какви са основните му функции:
Участва в храносмилането и контролира перисталтиката на червата.

Повишеното ниво на хормона стимулира определена област в мозъка, която отговаря за повръщането. Серотонинът помага на тялото да се отърве от вредните вещества, попаднали в организма, като предизвиква и диария.

В тъканите на мозъка серотонинът регулира тревожността, радостта и настроението. Низкото ниво на хормона се свързва с депресията, а прекалено високото ниво води до халюцинации и нервно-мускулни нарушения.

Серотонинът стимулира онези участъци от мозъка, които контролират съня и бодърстването. Именно серотониновите рецептори решават кога да заспим или да се събудим.

Когато трябва да зарасне рана, серотонинът свива артериите и помага образуването на тромби.

Серотонинът е необходим за здравето на костите, но неговият излишък води до остеопороза, която прави костите крехки и чупливи.

Как влияе върху емоциите

Серотонинът регулира настроението. Когато нивото на хормона е нормално, човек е щастлив, спокоен, съсредоточен и доволен.
Изследванията сочат, че депресията, тревожността и безсънието ческо са свързани с недостига на серотонин. А ако нивото на свободния хормон в кръвта е повишено, неприятните симптоми затихват.

Колко серотонин е нужен за щастието

Нормалните показатели на серотонина в кръвта са от 101 до 283 нг/мл (нанограма на милилитър). Но тези критерии могат да се променят в зависимост от това как се провежда изследването, така че всички резултати трябва да се обсъдят с лекар.

Къде се намира

В продуктите с високо съдържание на триптофан. Той се съдържа в големи количества в храната, в която има белтъчини, желязо, рибофлавин, витамин B6.
Яйца. Яйченият белтък повишава равнището на триптофана в кръвната плазма. Добавете към обяда си обикновено сварено яйце или го хапнете на закуска.
Сирене. Още един източник на триптофан. Използвайте го с паста и макарони, за да получите максимална полза.
Ананас. В ананасите, освен триптофан, се съдържа и бромелин – фермент с много полезни качества – от подобряване на храносмилането до намаляване на страничните ефекти от химиотерапията.
Тофу. Соевите продукти, както и всички бобови култури, са богати на триптофан. Тофу е източник на аминокиселини и белтъци за вегетарианците. Добре се съчетава с пиперките.
Сьомга. Тази риба фигурира в много списъци с полезни продукти, включително и кратката триптофанова листа.
Ядки и семки. Всички ядки и семена съдържат триптофан. Шепичка на ден намалява риска от заболявания на сърцето и дихателната система.
Пуешко. У нас няма сериозни традиции в приготвянето на пуйка за празниците, макар напоследък да се появяват такива варианти. Но защо да не опитаме?

Как са свързани храната и настроението

Връзката между храната и настроението произтича от начина, по който триптофанът се превръща в серотонин. Но за повишаване равнището на серотонин не е достатъчно да си устроите триптофанова диета.

Триптофанът трябва да встъпи в реакция с други аминокиселини, ча да попадне в нервната тъкан. За това са необходими помощници – въглехидратите.

За обработка на въглехидратите се отделя инсулин, който стимулира просмукването на аминокиселините в кръвта, в това число и триптофана. Аминокиселината се концентрира в кръвта, а това повишава шансовете и да премине през хематоенцефаличната бариера (тоест да проникне в мозъка).

За да подобрите настроението си, яжте често продукти с триптофан (месо, сирене, бобови) и добавете високовъглехидратна храна – ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб. Формулата е следната – храна с триптофан + голяма доза въглехидрати = ръст на серотонина.

Именно затова макароните със сирене и картофено пюре са ни толкова вкусни, особено когато навън е хладно и мокро.

Какво да направим, ако от тези продукти настроението все пак не се подобри

Идете на лекар – терапевт и ендокринолог. При недостиг на хормона и свързаната с това потиснатост той може да ви изпише селективни инхибитори за обратно улавяне на серотонина или това са най-разпространените антидепресанти. Нервните клетки отделят серотонин, но част от него се засмуква обратно в невроните. Антидепресантите блокират този процес, така че в тъканите да остане повече активен хормон.

Заедно с тези лекарства не трябва да се приемат много други медикаменти заради риска от серотонинов синдром – опасно състояние, при което се нарушава функцията на нервната и мускулната система. Така че задължително съобщете на лекаря, че пиете антидепресанти.

Какво е серотонинов синдром

Това е опасно за живота състояние, свързано с високото съдържание на серотонин в кръвта. Така може да се случи след приемане на ново лекарство или при предозиране.
Симптоми на серотонинония синдром:
• трепенере;
• диария;
• главоболие;
• объркано съзнание;
• разширени зеници;
• гъша кожа;
• непроизволно схващане на мускулите;
• повишена температура и кръвно налягане;
• ускорено сърцебиене и аритмия.

Често синдромът отминава от само себе си за един ден, ако се назначат препарати, които блокират серотонина или се спрат лекарствата, които предизвикват това нарушение.

Какво още повишава нивото на серотонин

Всичко, което помага организмът да бъде в добро състояние.
• Слънчевата светлина.
• Спортуването.
• Правилното хранене.
• Позитивното отношение към живота.