Защо късаме трудно отношения, които не вървят

Защо късаме трудно отношения, които не вървят

Психолозите казват: Лесно е да се даде съвет на човек, който има проблеми с партньора си – „Просто го (я) остави”. В крайна сметка как е възможно да продължаваме отношения с човек, който ни кара да се чувстваме зле? За съжаление понякога това решение за скъсване е прекалено трудно, по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед.

Първо, всеки опит за скъсване е свързан с определен риск. «Когато жертвата опита да скъса отношенията и да си тръгне, лошото отношение от страна на партньора обикновено рязко се задълбочава – обяснява клиничният психолог Дейвид Уекслър пред psychologies.ru. – За жертвата това е най-опасният период».

Вместо да се осъжда приятелят или родственикът, трябва да се помисли за това, че те навярно щателно премислят ситуацията и се опитват да намерят най-безопасния вариант за действие. Какво ни кара трудно да късаме отношения, които не вървят?

Боим се, че бившият ни партньор ще започне да отмъщава

Разривът на отношенията автоматично поставя жертвата в уязвимо положение. «А какво ще стане, ако ме следи? Ако ме набие? Ако ме очерни пред другите? Ще изгубя репутацията си?» Такива мисли обикновено възникват у жертвата, когато тя обмисля да си ходи.

Напълно възможно е човек съзнателно да приеме решението нищо да не променя, доколкото се бои, че положението може да стане по-лошо. Особено често това се случва, когато жертвата няма готов план за бягтвото – примерно няма покрив над главата си, не разполага с необходимите на първо време ресурси.

Пречат ни финансови и семейни обстоятелства

Членове на семейството, които се нуждаят от тях, домашни животни, за които трябва да се грижат, финансова зависимост – заради тези фактори на много хора им е дори трудно да помислят за разрив на отношенията с партньора, въпреки неговото лошо отношение.

«Когато сме финансово зависими от партньора, не можем да си представим как ще живеем след раздялата», казва Уекслър. Често ситуацията се усложнява и от наличието на деца, заради които излизането на единия от родителите означава за тях нови трудности и преживявания. Съвместната отговорност за децата сближава и късането на подобна връзка може да се окаже много страшно.

Срамуваме се

Дейвид Уекслър признава, че не е срещал пациент – жертва на лошо отношение от партньора, който да не е изпитвал срам от своето положение. «Него или нея може да я плаши мисълта за това, че околните ще започнат да я осъждат: Защо избра тъкмо него? Защо не го заряза навреме? С какво толкова го провокираш?»

Все още обичаме партньора

Всеки, попадал в сложни отношения, знае: любовта е нелогична и ако някой ни кара да се чувстваме зле, това още не значи, че ние ще го ненавиждаме заради това. «Човекът иска неговият партньор да престане да се отнася лошо с него, но при това продължава да го обича», обяснява Уекслър.

Ако става дума не само за психологическо, но и за физическо въздействие, да се спасят отношенията по-често е невъзможно, смятат Уекслър. Но ако агресорът е готов да поеме отговорност за своето поведение, да положи всички усилия, за да се промени, при това разбира какъв ефект предизвиква неговото отношение у партньора, шансовете за спасяване на отношенията се запазват.