Защо е толкова полезен орехът

Защо е толкова полезен орехът

Орехът е известен от най-древни времена и се използва в почти всички кухни по света. За ползата от тези ядки споменава още Хипократ. Наричат го още „храна за мозъка“ заради високото съдържание на Омега 3-мастни киселини.

Полезни качества на орехите

Лечебните качества на орехите са известни много отдавна и голяма част от тях са описани в трудовете на античните лечители Хипократ и Авицена. В източната медицина ценят ореха като средство за укрепване на сърцето, подобряване на мозъчната дейност и паметта, а също и като пречистващо черния дроб.

В народната медицина орехите се използват при лечение на болести на бъбреците, на туберкулоза и лошо храносмилане, а листата на растението се използват като ефективно средство за заздравяване на рани.

Орехите оказват общоукрепващо, противовъзпалително, антипаразинто, бактерицидно, противосклеротично, кръвоспиращо и заздравяващо раните въздействие.

Многобройни изследвания доказват, че в орехите се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в другите ядки. Антиоксидантите повишават способността на организма да се защитава от различни болести, което ги прави практически незаменими във всекидневното ни меню. Хапването на орехи оказва и профилактично въздействие срещу атеросклероза и захарен диабет, тъй като мазнините в състава им не съдържат холестерин.

Орехите могат да попълнят липсата на аскорбинова киселина и токоферол в организма. Ядките съдържат фибри, стероиди, алкалоиди, витамините Е, А, Р, С, В, хинони, дъбилни вещества и много микроелементи – калций, желязо, йод, натрий, калий, фосфор и магнезий. Благодарение на химическия си състав орехите преборват умората, намаляват раздразнението и тревожността, помагат да се увеличи хранителността на млякото при кърмещите жени и повишават хемоглобина. Съществен плюс е, че в орехите практически отсъства глутенът, който може да предизвика алергия.

Магнезият в орехите притежава съдоразширяващо и пикочогонно действие, затова те могат да се използват за понижаване на артериалното налягане, а йодът ги прави полезни при заболявания на щитовидната жлеза.

Орехът в народната медицина

В народната медицина се използват не само ядките, но и листата на дървото, тъй като те съдържат етерични масла, алдехиди, киселини, каротин, витамин С и алкалоиди. Най-често те се прилагат при лечение на дисбактериоза на стомаха, нарушения в менструалния цикъл и ревматизъм, а отвара от черупките е полезна при заболявания на щитовидната жлеза и мастопатия.

Приложение на орехите

Препоръчва се всеки ден да хапвате до 3 сурови ореха. Това насища организма с полезни витамини и микроелементи, а също така предпазва от сърдечни болести и диабет.

Особено полезен е орехът като поливитаминно средство за болнави деца, кърмещи майки, бременни жени и възрастни хора. Най-добре е да се ядат сурови, без подлагане на термична обработка.

За профилактика на различни болести орехите могат да се използват в съчетание с други продукти. Орехите със стафиди са ефективни за укрепване на сърдечния мускул, орехи с мед помагат за укрепване на имунитета, а против атеросклероза се прави следната смес: нарязаните ядки от 10 ореха се смесват с 1 супена лъжица олио или зехтин и две скилидки чесън.

При мастопатия може да се използва настойка от разделителите на ядките в черупката. Вземат се тези разделители от 20 ореха, заливат се със 100 г водка в продължение на десет дни, след което се приемат по 15-20 капки три пъти дневно, не по-дълго от 2 месеца. Тази настойка може да се ползва и за подобряване на хормоналния фон на организма.

Ореховото масло се препоръчва при диабет, хипертония, бъбречни болести, болести на щитовидната жлеза и черния дроб, при отит и колити. Основната особеност при външно приложение на маслото е способността му да възстановява и поддържа пълноценната обмяна в тъканите на кожата, което позволява то да се използва при лечение на екземи, кожна туберкулоза, лишеи, изгаряния и дълго незарастващи рани.

В козметиката маслото от орехи се прилага при суха и увехнала кожа, тъй като притежава тонизиращо и подмладяващо действие.

Противопоказания

Трябва да се има предвид, че в рамките на 1 ден може да се ядат 3 до 8 ореха, защото в голямо количество те са вредни и могат да предизвикат спазми на съдовата система. Прекалената употреба може да предизвика алергия, която се проявява като стоматит или уртикария.

Орехите са вредни при колит, ентероколит, екземи и различни кожни болести, затова в тези случаи трябва внимателно да се включват в менюто. Не се препоръчват при заболявания на задстомашната жлеза и при повишена съсирваемост на кръвта. Добре е да се има предвид и тяхната висока калоричност, 100 г орехи са по-калорични от 1 шоколад.