Защо е полезен здравият дълъг сън

Защо е полезен здравият дълъг сън

Джейсън Фрайд, автор на много книги за мотивацията в бизнеса, споделя в блога Medium свои мисли за това, че няма смисъл да се хвалим, ако не си доспиваме заради работата.

„На всяка конференция, където участвам, винаги се старая да чуя и другите лектори. В последно време улавям някои доста съмнителни изказвания – много предприемачи се хвалят, че сън не ги хваща и работят по 16 часа на ден. И това звучи така, сякаш недоспиването е необходима част от успеха. По дяволите почивката, имаме много работа!

Но аз мисля, че това послание е много вредно за който и да е бизнес. Непрекъснатото изтощаване не е обред за посвещение, а признак на глупост. Учените смятат, че резултатите от IQ-тестовете, например, се влошават с всеки ден, в който вие спите по-малко от необходимото. Така разликата в умствените способности става очевидна доста бързо.

Хората, които отдават на работата си по 16 часа дневно, са изтощени – при това толкова много, че не осъзнават как това пречи на работата им. Човекът, който не си отспива, поставя под заплаха не само собственото си здраве и креативност. Той влияе зле на околните. Като спите малко, вие ставате нетърпеливи и груби. Трудно се съсредоточвате и разбирате какво ви казват, много по-трудно се договаряте с хората.

Недоспалите началници са ужасни, не на последно място и заради лошия пример, който дават. Защо да вземете блестящи служители, ако смятате претоварвате? Ако целта на дългите часове работа е да направите повече, но при това искате и качество, как можете да поощрявате недостига на сън? Хората, които постъпват по този начин, са прекалено уморени, за да мислят за бъдещето.

Един от аргументите в полза на дългия работен ден – когато сте започвали бизнеса си, сте били длъжни да му отдавате всичко. Разбирам това чувство, и несъмнено, в него има известна доза истина.

Но ето какво виждам – хората не могат да се спрат и продължават в подобен режим. Ние ставаме роби на навиците си. Вие работите по 16 часа от самото начало и вече мислите, че това е единственият възможен начин. Виждал съм много предприемачи, които изгарят, следвайки тази норма.
Защо е важно да се наспивате, особено когато формирате своите навици?

Ще съобразявате по-добре, ще станете добър колега и началник. Сънят я нужен за креативността, сънят е нужен, за да решавате проблеми, а нима не е това, което ви трябва за работата?

Вашият мозък работи, докато спите, той обмисля онези въпроси, които не сте решили през деня. Здравият сън е необходим, ако искате да се станете сутринта със свежи идеи, а не с торбички под очите.

Да, понякога има извънредни ситуации, които изискват допълнително работно време, да, понякога сроковете ни притискат и трябва да се предприеме нещо. Случва се, и това е нормално, защото вашето изтощение ще е временно, а не постоянно. Такива случаи трябва да са изключение, а не правило.
В крайна сметка сънят е много по-важен от работата. Ако не вярвате, помислете поне за това, че без сън вие ще умрете по-бързо, отколкото без храна. Помислете, много ли са проблемите, които непременно трябва да се решат в течение на 12, 13 или 16 часа работен ден? Със сигурност по-голямата част ще може да почака до утре.

Спете много и здраво, работете по 40 часа в седмица и всичко ще бъде наред!