Защо е добре бъдещата майка да пее на своето дете

Защо е добре бъдещата майка да пее на своето детеЗа никого не е изненада, че детето чува майчиния глас още по време на бременността, усеща ласките и топлината, когато бъдещата майка нежно поглажда с ръце корема си. През последните години учени от цял свят насочиха усилията си да докажат чрез експерименти и проучвания, че съзнателното пеене от страна на майката по време на бременност води до развитие на езиковите навици у детето.

Изследване на учени от „Харвард“, в което са участвали преждевременно родени деца, потвърждава предположението, че пеенето прави връзката между майката и детето силна, информира и агенция БГНЕС.

Традиция от векове
Методът за положителното влияние на пеенето за развитието на още нероденото дете е познат от дълбока древност. Аристотел е твърдял, че музиката влияе на изграждането на човешкия характер. В Китай преди повече от 20 столетия майките са пеели с часове люлчини песни.
Според китайската традиция възпитанието на детето започва от момента на самото зачатие, затова са отдавали голямо значение на предварителната родителска роля и грижа за правилното развитие на плода.
В Япония бременните жени се събирали на групи в красиви природни местности и отделяли време на музикално и художествено обучение, а в страните от Изтока се смятало, че майката трябва да изтъче музикален килим от струните на своя глас по същия начин, както майсторски тъче килимите за сватбата си. Скандинавските страни също имат традиция в пеенето – жените са сядали на стъпалата пред дървените домове и пеели нежно с часове.

Научните изследвания
Обширни изследвания са направени през 80-те години на миналия век, когато учени са успели да установят връзката между емоционалното състояние на бебето по време на бременността и звуците от външната среда. Известно е, че детето започва да реагира на звук, когато е в 14-ата седмица от развитието си в майчината утроба.
Японски учени, използвайки специален ултразвуков скенер, са направили опит като на всеки 15 секунди са пускали музикален фрагмент с различен ритъм и са уловили, че мозъчната кора на бебетата реагира, а това води и до физическа активност.
Меланхоличната и лиричната музика ги успокоявала, а при по-динамични ритми се засилвали движенията на плода. Последвалите експерименти доказват, че бебетата, които са слушали музика или пеенето на майката по време на бременността, имат силно развити интелектуални, творчески и музикални способности, а тяхната емоционална система е добре изградена.

Музикалната терапия
Първите центрове за обучение на бъдещите майки в използването на музиката като средство за развитие на бебетата по време на бременността се появяват през 50-те година на ХХ век. Бъдещите майки използват музикалната терапия и в психическата си подготовка за раждането.
Чрез ранната музикална терапия се стимулира двигателната активност на детето, подпомага се ранното психосоциално узряване на плода, изгражда се силна защитна система срещу стреса у бъдещите майки, подобрява се тяхното самочувствие. Терапията дава положителни резултати и в преодоляването на следродилната депресия.
Предполага се, че майчиният глас изпълнява функциите на камертон, а това засилва вниманието на бебето към песента или речта.

Тайната сила на песента
Пеенето успокоява бебето, което също изживява стрес, макар и да е защитено в майчиния организъм. Препоръчва се преди да си легнат бременните жени да се отпуснат и да изпеят тихичко една спокойна приспивна песен. Според някои психотерапевти това помага и за изграждането на уравновесена и положително настроена личност. Препоръчва се още определен музикален режим – бързи песни да се изпълняват, когато е време за храна, а по-бавни, когато е време за почивка и сън. Така се изгражда и режим на бебето, който може да се спазва и след появата му на бял свят.
Децата, които са слушали музика докато са били в утробата на майката, имат музикални способности или проявяват любов към музиката. Чрез песента се активизират движенията, децата са здрави и енергични.
Бъдещата майка има балансирани хормонални нива при раждането, понася болката и напрежението лесно. И още един интересен факт – пеенето спомага за подобряване техниката на дишането, която е и често решаваща за безболезнено и позитивно раждане.
Ефектите наистина не са за подминаване или подценяване – майката и плодът се подготвят заедно за предстоящите родилни часове.