Защо да ползваме еко материали при градежа на дом

Защо да ползваме еко материали при градежа на домУстойчивото или еко строителство започна да печели все повече почитатели. Причините са най-малкото две. От една страна изграждането на дом с устойчиви материали носи усещане за комфорт и е нестандартно. От друга обаче е начин да бъдем отговорни към запазването на планетата. Използвайки продукти, които после мога да се рециклират води за икономия на суровини.

Защо еко-материали?

Защото няма да имаме дебели сметки за електроенергия
По много начини с еко-строителството се пести енергия. Зелени изолационни материали, бани и тоалетни, пестящи вода и соларни колектори са само някои от пътищата.

По-чист въздух
Спокойно може да си помислите: аз ще излизам навън за чист въздух. И все пак редуцирането на материали с вредни химикали и ползването на филтриращи въздуха системи не е без значение.

По-евтина поддръжка
Ще дам бърз пример. Паркетът е от дърво. Ламинатът – от пресовани стърготини, талашит. Първото може да доживее поне три поколения, второто… се подменя заради бързо износване. Устойчивите материали надживяват старите изкуствени.

Пестене на водните източници
Има страни по света, където хората не пият вода по цяла седмица и умират млади. В същото време във високо развитите страни мнозина се плакнат под душа с часове или поливат стопанството си изобилно. Използването на умни напоителни системи, които се изключват, когато вали и капково напояване определено пестят много вода.

Звукоизолираност
Еко-къщите до голяма степен пречат на нахлуването на вредни шумове. Особено в големия град.

По-малко строителни отпадъци
От 3000 до 5000 килограма средно са строителните отпадъци на едно семейство. Поне с две трети намаляват те при еко-строителството, заради материалите, които се рециклират.

По-малка зависимост от изкопаеми горива
Знаете, че те замърсяват планетата. И ако ви пука, това е чудесно. Устойчивото строителство използва енергийна ефективност и топло- и звукоизолационни решения. Не е нужно да се опушвате с въглища, за да се стоплите.

По-уютно ви е
Душата ви е нахранена само докато отворите очи сутрин. Все някъде в помещенията ви ще има белег от природата ако сте построили дома си екологично. Усещането за комфорт, допълнено с нивото на влажност, равномерна температура и не на последно място – чистата ви съвест със сигурност ще направи живота ви по-спокоен, балансиран и щастлив.