Защо цигулките на Страдивариус звучат различно

Защо цигулките на Страдивариус звучат различно
Защо цигулките на Страдивариус звучат различно

Особеният мощен звук на цигулките на Антонио Страдивариус е предизвикан от случайна грешка по време на създаването на тези инструменти, доказаха учени от Масачузетския технологически институт. Както пише The Daily Mail, изследователите установили, че необикновено дълбокото звучене на цигулките на световно известния италиански майстор е следствие от F-образни отверстия. Чрез анализ на много други инструменти на Страдивариус учените правят извод, че тази форма по начало е възпроизведена по грешка. Един от учените, Николас Макрис пояснява: „Вие режете тънко дърво и не можете да избегнете несъвършенствата. Формата на отверстията в цигулките на Страдивари се отклоняват от традционната за XVII–XVIII в. с 2%, но това повече прилича не на грешка, а на еволюция.

Цигулките на Антонио Страдивариус са високо ценени по цял свят. През ноември миналата година един от крадците на такъв инструмент с цена 5 млн. долара беше осъден на 7 години затвор. До днес са оцелели около 720 цигулки на маестрото. Те се отличават с характерен надпис на латински: Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno («Антонио Страдивариус Кремонски направи през еди коя си година»). След 1730 г. някои от инструментите са подписани Sotto la Desciplina d’Antonio Stradivari F. in Cremona [дата] и, по предположението на изследователите са били направени от синовете му Франческо и Омобоно.

Преди няколко години учените от Холандия и САЩ съобщиха, че са се доближили до разгадаването на изключителното звучене на музикалните инструменти, създадени от Антонио Страдивариус и Гварнери дел Джезу. Тогава те изследваха 5 старинни и 8 съвременни цигулки чрез компютърна томография.
Източник