Защо безпорядъкът може да е полезен

Защо безпорядъкът може да е полезен

С голяма доза правдивост можем да кажем, че живеем в един подреден свят, в който всичко е предсказуемо. От деца ни учат да поддържаме ред, това се смята и за едно от постиженията на съвременното общество. Но дали всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед? Обществените и житейските промени, революциите, войните, пандемиите са камък в блатото на измисления ред. Гениалните прозрения на творците от всяка област често преобръщат предишния ред и водят към нови успехи. Нека видим какво мислят по този въпрос учените.

Представите за ред са твърде повърхностни.
Животът всъщност е доста непредсказуем и хаотичен, макар да ни се струва, че ако всичко е подредено и „организирано”, нещата ще са наред. Всъщност е точно обратното. Представете си – смятате, че трябва да купите още няколко чифта панталони, за да ви стигнат „за всички времена”. Купувате ги и се оказва, че няма как да ги сложите в гардероба, не ви стига мястото и шкафът е в пълен безпорядък. Създавайки ред на едно място, със самото си действие предизвикваме хаос на друго.
Друг пример – изхвърляте боклука от къщи в контейнера пред сградата. У дома е чисто и подредено, но светът отвън е с една торба боклук по-мръсен.

Ето обяснението на физика Адам Франк:
„Става дума за физически закон. Суровата истина е, че самата Вселена е хаос. Как можете да подредите дома си или живота си, ако това противоречи на самата природа на Вселената? Така че колкото и да се стараем да поддържаме ред, нещата не се получават.“

Нека кажем „да” на хаотичната природа на света. Да се примирим.

Често хората, чиито жилища са вечно обърнати наопаки, са дамгосани от околните. Смятат ги за апатични люде, които водят „неправилен” живот. И това се оказва погрешна преценка. Неорганизираните хора са по-добре от останалите – дори само заради това, че не позволяват на фалшивата илюзия за порядък да диктува поведението им.
По тази тема има едно добро мнение на Джим Морисън:
„Интересувам се от въстания, объркване, хаос. За мен това е пътят към истинската свобода.“

Казаното дотук не означава, че трябва да потопим в хаос всеки аспект от живота си. Организираността понякога е много важна и полезна. Но не бива да осъждаме хората, които живеят в безпорядък. Повярвайте – редът е силно надценен в нашите представи.

Хората, чийто дом е в постоянен безпорядък, не са лениви. Това са хора с творчески заряд.

Здравият разум подсказва, че чистотата е залог за ефективност и продуктивност. Може да се разочаровате, но това изобщо не е така.
Ерик Ейбрахамсън и Дейвид Фридман, автори на научния бестселър „Безупречният безпорядък. Скритата полза от хаоса”, пишат: „Хаосът не е задължителен признак на неорганизираност. На бюро, върху което всичко е разхвърляно, може да се работи по-ефективно, отколкото ако то е чисто. Няма правило, че притежателят на бюро в хаос работи зле. Това означава само, че той работи толкова добре, че няма време да подрежда.”

С други думи, хаосът може да е признак на ефективност, а не на мързел. Кетлин Вохс, доктор по философия от Университета в Минесота доказва в свое изследване, че хората, склонни да разхвърлят вещите си, са по-творчески настроени от останалите. 48 участници в проучването са настанени по равно в две стаи – половината в чиста и подредена стая, а другите – в стая, която тъне в пълен безпорядък.

Учените им възлагат задача да измислят идеи за нестандартно използване на топче за пинг понг. В края на краищата двете групи измислят еднакво количество идеи, но според независимата оценка на други студенти, идеите на хората от „хаотичната“ стая са по-иновационни и творчески.

Ето как коментира Вохс:
„Всички искаме да имаме творчески заряд и вдъхновението да ни спохожда по-често. Моят съвет е – ако сте изпаднали в творчески ступор, преместете се в неподредена стая. Това ще ви позволи да излезете от рамките на привичните възприятия и по-бързо да произвеждате свежи идеи. Редът е резултат от нашия стремеж към сигурност, а хаосът – на стремежа към творческо преосмисляне на света.“

Хаосът, както вероятно всички знаят, се свързва с творческия гений.

Да, обществото е склонно да осъжда дезорганизацията и безпорядъка, но точно в такива условия са живели цял живот повечето от великите умове на човечеството – Алберт Айнщайн, Алън Тюринг, Роналд Дал. Даже Джоан Роулинг не успява да си подреди къщата!

Всички тези и много подобни на тях творчески личности са постигали невероятни резултати, независимо от факта, че животът им е бил пълен хаос.
Така че ако родителите ви са ви наказвали заради нежеланието да си подредите стаята, те са правили грешка. Обществото е склонно да игнорира скритите предимства на хаоса.

Обърнете гръб на правилата и приемете творческия хаос.

Веднъж Алберт Айнщайн казал: „Ако хаосът на бюрото означава хаос в главата, то тогава какво би означавало едно празно бюро?”

Творческите хора виждат картината на живота си в цялост, а не се фокусират върху отделните му детайли. Те вървят заедно с потока, а не плуват против течението. Лесно се адаптират към промените. Те знаят, че времевият ни ресурс на тази земя е твърде ограничен, за да го харчим за такова скучно занимание като чистенето и подреждането.

Естествеността и красотата на живота са много по-важни от видимия „успех” и „дисциплинираност”. Страстта е по-добра от скуката. Пътуването – от застоя. Творческият изблик струва в пъти повече от повтарящите се скучни действия.

И въобще – животът е толкова странен, непредсказуем и прекрасен дар! Нека се научим да му се наслаждаваме.