Заменете кафето с матча лате. Ефектът е същият, но е много по-здравословно

Заменете кафето с матча лате. Ефектът е същият, но е много по-здравословно

За мнозина това отдавна не е мода, но много любители на кафето все още не знаят, че има с какво да го заменят, при това много ефективно.

Факт е, че тази напитка – фаворит на много прочути хора на планетата е истинско чудо за здравето. Ако все още някой не знае: запознайте се с матча лате – зелена напитка с гъста пяна, която изглежда като кафе с биодобавки, но е най-полезният чай в света в момента.

Ако поразгледате фотосите от различните седмици на модата по различни модни подиуми, често ще срещнете снимки на звезди с чаша матча лате в ръка. Интересното е, че напитката се продава не като чай, а като кафе, в кафени чашки.

Какво е матчата всъщност?

Това е вид зелен чай. Но докато при класическия зелен чай пием запарка от листата на растението, при чая матча пием самите листа, стрити на ситен зелен прах.

Ако се върнем малко назад във времето, откъде тръгва тази мания около матча латето? За напитката първо съобщава в едно свое интервю актрисата Гуинет Полтроу, която изтъква, че латето е чудодейна здравословна напитка. От това нейно изказване се запалва мания в целите Съединени щати. Бързо става ясно, че матчата ободрява не по-зле от кафето, а по своите лечебни свойства няма аналог. И така, откъде в края на краищата тръгва модата и заради кои качества на матчата, конкретно:

– С матчата се отслабва. При това активно. Клинични изследвания доказват, че съединението на антиоксиданти в чая матча забавя ръста на мастните клетки и убива апетита, поради което с напитката се слабее комфортно.

– Матча лате съдържа 10 пъти повече антиоксиданти, отколкото обикновения зелен чай. Сами разбирате, че енергията на младостта става 10 пъти повече.

– Матчата е идеално средство за детокс. Този чай, който така много прилича на кафе, помага за очистване на черния дроб и активира естествената обмяна на веществата в целия организъм.

– В матча латето се съдържа много хлорофил – вещество, което помага за свързване и извеждане от организма на тежките метали.

– Матчата помага за концентрацията. Затова и японците го използват най-много за повишаване на вниманието.

– Матча латето е най-добрата алтернатива на кафето. И по форма, и по съдържание. Чашката с матча лате с пяна ще ви напомня много на вашия стандартен ритуал с традиционното кафе. В същото време латето ще ви ободри по-силно от кафето, но няма да рефлектира върху вас с ефекта на кофеиновото изтощение. Нужни ли ви са повече аргументи, за да изпробвате магичната напитка?

Предполагаемият отговор е отрицателен. Как най-лесно и бързо можете ди си направите у дома матча лате? Първо, разбира се, трябва да си купите зеления чай матча. Една чаена лъжичка от чая и една чаена лъжичка подсладител (по избор) се разбъркват в ¾ чаша гореща вода, а когато сместа се разтвори, се долива половин чаша затоплено кокосово или бадемово мляко.

Матча

се продава и в България, има дори специализирани сайтове за онлайн продажби. 40 г от продукта струват около 30-50 лв (в зависимост от вида) и са достатъчно за приготвянето на 20 чаши от напитката.