Забравете целите, мислете за движението

Забравете целите, мислете за движениетоВсички мечтаем да постигнем различни неща в живота си – да си поддържаме добра физическа форма, да изградим успешен бизнес, да създадем щастливо семейство, да напишем книга или да спечелим състезание.
Автор на тази статия е предприемачът Джеймс Клир. Интересува се от психология на творчеството и от навиците, които помагат хората да са продуктивни и щастливи. Поддържа и собствен блог JamesClear.com.

Ето съветите му:
Всички мечтаем да постигнем различни неща в живота си – да си поддържаме добра физическа форма, да изградим успешен бизнес, да създадем щастливо семейство, да напишем книга или да спечелим състезание. Повечето от нас започват пътя към всички тези прекрасни неща с поставянето на конкретна цел. Аз обаче открих значително по-ефективен начин да постигам желаното.

Цялата работа е в разликата между целта и системата. За какво става дума?
• Ако сте треньор, вашата цел е да спечелите шампионата; системата ви – всекидневни тренировки на отбора.
• Ако сте писател, целта ви е да напишете книга, а вашата система – графикът, по който ще пишете всеки ден и всяка седмица.
• Ако сте бегач, целта ви е да спечелите, а системата – всекидневни упорити тренировки.
• Ако сте предприемач, целта ви е да имате успешен бизнес за милиони, а системата ви са продажбите и маркетингът.
• А сега един интересен въпрос:
Ако изцяло игнорирате целите и се съсредоточите само върху системата, ще успеете ли да постигнете резултат?

Например ако сте треньор на баскетболен отбор и забравите, че целта ви е победата в състезанията, а се концентрирате само върху всекидневните тренировки, ще постигнете ли успех? Мисля, че да.
И така, ето три причини, поради които трябва да се съсредоточите върху системата вместо върху целта.

1. Целите ни подтискат
Когато работите за целта, вие все едно казвате: «Засега не съм достатъчно добър, но когато стана по-добър, ще постигна желаното». Недостатъкът на подобен начин на мислене – вие се измествате щастието и успеха някъде в бъдещето. «Като постигна целта си, ще бъда щастлив и успешен.»

Решението: гледайте процеса, а не целта
Поставянето на определена цел силно ни подтиска. Представете си, бих ли могъл да си поставя цел да напиша книга за 2 години? Ужасявам се даже от мисълта за това!
Подлагаме се на ненужен стрес, за да отслабнем, да постигнем успех в бизнеса или да напишем роман. Вместо това можете да облекчите живота си, като се съсредоточавате върху всекидневното изпълнение на набелязания график, а не върху големите цели.
Когато се съсредоточите върху хода на изпълнението, а не върху обема предстояща работа, тогава ще започнете да се наслаждавате на днешния ден и даже да подобрите постиженията си.

2. Целите не са важни за дългосрочен прогрес
Може би си мислите, че целта ще поддържа мотивацията ви в дългия път, но това не винаги е вярно.
Ще ви дам като пример подготовката за маратонско бягане. Вие работите месеци наред, но щом състезанието свърши, приключват и тренировките ви. Целта ви беше да пробягате маратона и ето, работата е свършена, затова тази цел не ви мотивира повече. Когато всичките ви усилия са насочени към изпълнението на целта, какво ще правите като я постигнете?
Това създава своеобразен «йо-йо» ефект, когато човек непрекъснато преминава от работата за определена цел към липса на каквато и да е работа. Такъв цикъл не ви дава възможност да се опрете на своите успехи в дългосрочна перспектива.
Решението: забравете бързите резултати.
Например, дошли сте във фитнес залата и сте почувствали пробождане в мускулите на крака си. Това е просто симптом на умора. Можете да продължите упражненията си насила, но си припомнете, че планирате да се занимавате със спорт през целия си живот. По-добре спрете тренировката този ден.

В тази ситуация ориентацията към целта изисква да доведете тренировката докрай и да постигнете предварително решеното. Защото без постигане на целта ще се почувствате неудачник. А ориентирайки се по системата, няма да се колебаете и уверено ще продължите напред. Системата се опира върху това, да се поддържа динамиката и да не се пропускат тренировки.
Именно затова системата е по-добра от целите. Целите са краткосрочни. Системата работи за дългосрочна перспектива. В края на краищата, постъпателното развитие винаги печели.

3. Целите създават лъжливо чувство за контрол
Не можем да предскажем бъдещето.
Но всеки път, поставяйки си цел, ние правим точно това. Планираме къде и кога ще се окажем. Опитваме се да предскажем колко бързо ще постигнем желаното, макар че нямаме и понятие какви обстоятелства и затруднения ще възникнат по пътя ни.
Решението: създавайте обратна връзка.
Всеки петък аз отделям 15 минути да попълня малка таблица с най-важните показатели за моя бизнес. Например в една колонка нанасям коефициента на обмяна (процента на посетителите на сайта, които са се присъединили към безплатния ми бюлетин през седмицата). Рядко мисля за броя им, но проверката на табличката всяка седмица ми дава обратната връзка дали правя нещата правилно. Когато този брой намалее, аз зная, че трябва да повиша качествата на трафика в сайта си.
Обратната връзка е важна за създаването на ефективни системи, тъй като помагат да проследим малките детайли, издаващи какво ще се случи със системата. Спрете опитите да предсказвате бъдещето. Създавайте системи, които сами ще ви дадат знак, когато трябва да внесете корекции.

Влюбете се в систематичността
Това изобщо не означава, че целите са абсолютно безполезни. Целите са добри, когато планирате успехите си, а системите – за доброто движение напред.
Предлагам официално да обявим 2014 за Година на ленивеца, за да могат всички да се забавят и да се съсредоточат върху процеса. Целите задават направлението и подтикват в краткосрочен план, но добре измислената система се оказва печеливша. Важно е да имате система.

И най-важното – да продължавате движението напред.