За уроците по родолюбие

Има дати, събития и личности, които очертават пътищата на Духа за всяка една нация. Такава личност за българина е Васил Левски. Век и половина след неговата гибел паметта за него е нещо свещено, нещо съкровено в сърцето и душата на всеки, който волно или неволно трепва при споменаването на Апостола.

Дали заради десетилетията безвремие, в което сме съществували, дали заради неосъзнатия понякога стремеж към Свобода, дали заради величието и мащаба на делото му, дали заради грубостта и комерсиализацията на съвремието, но Васил Левски и днес е символ, знаме на духа български.

Замисляли ли сме се понякога как и какви уроци по родолюбие даваме на децата си? На ония, за които казваме, че са нашето бъдеще? И нима подобни дати, събития и личности не са едни от най-добрите пътища на духа?
Да, 19 февруари е черна дата в родната история. Но нали със смъртта на Апостола започва и неговото безсмъртие?…

Повод за тези размисли ми дава един същински урок по родолюбие, на който станах свидетел.
В името на безсмъртието учениците от четвърта група във варненската ДГ № 6 „Палечко“ с директор Нася Атанасова трогнаха учители и родители със стихове и патриотични песни, посветени на Левски. Урокът по родолюбие се проведе в Музея на Възраждането.

Малките варненчета, които се готвят под ръководството на своите учители Сияна Георгиева и Валентина Танева, демонстрираха прекрасни знания по история и разказаха интересни факти за живота и делото на Апостола на свободата.
Уредникът в Музея на Възраждането заинтригува гостите с интересна беседа.

За миг децата се вживяха в ролята на ученици от взаимно училище и писаха на специални дъски с калем. Уредникът им разказа как е преминавал един учебен час във взаимното училище, където по-големите и умни деца са помагали на по-малките. Накрая на учебната година учениците от взаимното училище били поощрявани със златни медальони с надпис „Отличник“, а по-слабите им другарчета табели, на които пишело, че не учат.

Гостуването на момчетата и момичетата от детска градина „Палечко“ в Музея на Възраждането се превърна в традиция – те го посещават за четвърта поредна година. През 2016 г., навръх Трети март, възпитаници на детското заведение отново посетиха институцията и разгледаха уникална изложба, в която бяха представени оръжия на български революционери.

Сред експонатите се открояваха сабите-револвери на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, сабята на Георги Раковски, знамето на четата на Филип Тотю от 1867 г. и лични вещи на Панайот Хитов.
Реликвите са от фондовете на регионалните исторически музеи във Велико Търново, Русе и Варна.

Ивелина Донева