За свежест на цветята – захар, оцет или сол

За свежест на цветята

Има си тънкости, които не са трудни, ако искаме да запазим за по-дълго свежестта на букета във вазата. Цветята са живи същества, от особена важност е кога и как ще ги откъснем, иначе те бързо увяхват и изсъхват.

Време за откъсване

Цветята се откъсват в градината рано сутрин, дори когато утринната роса не се е вдигнала от листенцата. През нощта растенията са се разхладили, починали, събрали са влажност и имат най-много сокове. Избягвайте да берете цветя в жарък ден или ако са изложени на пряко слънце.
Това е времето, когато те, също като нас, хората, се борят с топлината и използват натрупаните водни резерви. Слънцето нагрява силно надземната част на растенията, започва недостиг на хранителни вещества към кореновата система и цветята страдат.
Това значи, че цветята се уморяват и едва привечер те започват да се съживяват от борбата си с температурите. Може да берете и в дъждовен или мрачен ден, когато няма пряко слънчево огряване.

Степен на цъфтене

Преди да откъснем цвете, трябва да преценим степента на развитие на самия цвят. Вярно е, че, макар и отрязано, то продължава да живее, но е лишено от кореновата си система и изразходва много сили, за да продължи съществуването си.
Лалетата се откъсват преди да са напъпили напълно, розите – в краткия момент преди да са разцъфнали, гладиолите – при първите два цъфнали цвята отдолу, хризантемите и гергините – в период на пълен цъфтеж.

Срежете с остър нож

При бране на цветя се използва остър нож, за да се направи кос отрез отдолу, до 2 см, а растенията с твърди стъбла се сцепват леко, за да могат да поемат повече вода.
Премахнете долните листа, те често загниват, когато са потопени във водата. На розите се премахват бодлите. Колкото по-къси са дръжките, толкова по-бързо стига водата до самия цвят.
Преди да ги сложите във вазата напръскайте леко цветята с хладка вода. Водата във вазата трябва да е винаги стайна и не прекалено студена.

Особености

Има цветя, които обичат само себе си и са доминантни, като не позволяват присъствие на конкуренти в една и съща ваза. Не слагайте иглика, момина сълза и карамфил с други цветя, техните букети са винаги отделно и не се смесват. За нарциса, розата, лилията и лалето са нужни вази, отговарящи на тяхната височина.
Рози и карамфили отнемат взаимно аромата си и не миришат, ако са заедно. Премахнете тичинките на лилиите, за да не пада цветен прашец по листата. Ако растението отделя млечен сок, потопете стъблата за няколко секунди в гореща вода, за да спрете сокоизтичането.
Ружата и люлякът се почистват от листната маса, иначе увяхват бързо. Ако искате да има и листа във вазата, отделете ги от цветето и ги смесете в букета.

Хранителни добавки

Има стари народни тънкости да запазите цветята свежи. Прибавете малко захар във вазата с хризантеми, рози, карамфили и астри и те ще ви радват поне месец. Бабите ни използваха това с успех. Концентрацията на захар във водата трябва да е около 10 – 15 процента.
Гергините и хризантемите са свежи, ако сложите половин таблетка аспирин на литър и половина вода.

Ако искате да разцъфтят неразтворените пъпки, добавете половин чаена лъжичка амоняк или камфоров спирт на литър вода.
Друг трик е да се сложи на литър вода една чаена лъжичка сол.

Може да направите и разтвор от еднакво количество ябълков оцет и захар, обикновено по две супени лъжици от двете съставки в еднолитрова ваза са достатъчни да се запазят цветята свежи и ухаещи дълго време.

Някои домакини използват и газирана напитка вместо вода, съдържащите се в нея сода и захар имат същия ефект за цветята, както и останалите добавки.