За обезмаслените млечни продукти

За обезмаслените млечни продукти

Съвременните потребители са вече научени старателно да изучават етикетите на хранителните продукти. Не искаме да ни пробутат храна с ГМО, с високо съдържание на захар или мазнини.

Нещо повече, в менюто на повечето диети се препоръчва да се употребяват обезмаслени млечни продукти – сметана или йогурт с нула процента мазнини. Не е учудващо, че човек започва да възприема подобни продукти като изключително полезни. Но дали ситуацията наистина е такава?

Скритите капани

Всички, които искат да отслабнат бързо и ефективно, веднага минават на обезмаслено мляко и йогурт. Печалната истина е това, че подобни млечни продукти едва ли ще ви помогнат да отървете от излишните килограми. Защо? Нека да видим.

Допълнителните съставки

Пред хилядолетията се е получило така, че организмът на човека възприема мазната храна като най-полезна и питателна. Затова обезмаслените продукти ни се струват не особено вкусни. За да подобрят органолептичните свойства на обезмаслените продукти, производителите им добавят различни подобрители на вкуса, подсладители и други съставки, които в пъти намаляват натуралността на изходния продукт.

Висока калоричност

Да, обезмаслената извара практически по нищо не се различава по калоричност от добрата 9-процентна извара. Въпросът е, че за сметка на високото съдържание на захар и нишесте, които се добавят в големи количества именно в обезмаслените продукти, тяхната калоричност се оказва достатъчно висока. Така че, ако наистина искате да отслабнете, тези обезмаслени продукти едва ли ще ви помогнат.

Трансмазнини

Изкуствено стабилизираните мазнини се използват, за да повишат срока на годност на млечните продукти. Те са в голямо количество в маргарините и маслото с нисък процент масленост. Опасността от тези трансмазнини е не толкова в това, че изобщо не съдържат полезни вещества, но по-скоро в това, че повишават равнището на холестерола при редовна употреба.

Размерът на порцията

Това вече е психологически фактор – човек смята, че ако продуктът е обезмаслен, то той непременно е диетичен и следователно, може да се яде без никакви ограничения. Ако имаме предвид всичко казано по-горе, то двойната порция обезмаслена извара не само не помага в отслабването, но напротив, провокира появата на допълнителни килограми.

Разбира се, не е необходимо да се отказвате напълно от употребата на обезмаслени млечни продукти. Хапвайте ги, ако са ви вкусни, но просто не залагайте на тях като помощ в менюто ви при отслабване. Ако целта ви е да редуцирате теглото си, много по-ценно е да се храните балансирано и в менюто ви да присъстват повече плодове и зеленчуци. И не забравяйте за спорта – физическите упражнения помагат, дори и в умерени количества.