За какво говорят нарушенията в менструацията

За какво говорят нарушенията в менструациятаВсяко отклонение от нормалния менструален цикъл трябва да се приема като условен знак, че в организма на жената се случва нещо неблагоприятно. Например, ако дълги години цикълът е бил на всеки 28 дни, а после внезапно се удължи, това трябва да ни стресне. Не трябва да оставяме без внимание резките промени в характера на кръвотечението.

Аменорея
Това е най-често срещаният проблем – отсъствие на менструация в течение на 3 до 6 месеца и повече, което не е свързано с бременност, кърмене или климакс. Това състояние може да бъде предизвикано от заболявания на централната нервна система и на ендокринната система, увреждане на вътрешната слизеста обвивка на матката, инфекциозни заболявания, чест стрес, строги диети, недояждане или приемане на определени лекарства.

Алгоменорея
Тя със сигурност е позната на много момичета и жени. Изразява се в появата на протяжни болки низко долу в корема, които напомнят на контракции, както и в кръста. Алгоменореята е съчетание на болезнена и нередовна менструация. Това състояние често води до резки промени в настроението, учестено сърцебиене, изпотяване, повръщане и липса на апетит. Причина за нарушенията може да бъде хормонален дисбаланс, заболяване на вътрешните органи, тумори, порок в развитието на половите органи, в това число двурога или раздвоена матка.
Ако имате много болезнена и нередовна менструация, не мислете, че това е нормално, и че „всички жени търпят” – обърнете се към лекаря.

Хиперменорея
От лекарска помощ се нуждаят и жените с хиперменорея или менорагия – обилна менструация, която се характеризира с продължително и обилно кръвотечение със съсиреци. Това може да доведе до развиване на анемия. Хиперменореята може да бъде предизвикана от заболявания на лигавицата на матката, възпалителни процеси на половите органи, стрес и тежки физически натоварвания. Друга причина за обилната менструация може да бъде използването на вътрематочна спирала.

Хипоменструален синдром
Изразява се в оскъдна менструация (хипоменорея), много кратка менструация до 2-3 дни (олигоменорея) или редки менструации (опсоменорея), интервалът между които е 35 и повече дни. Причината за тези нарушения може да се крие в заболяване на яйчниците, възпаление, хронична инфекция, интоксикация, невнимателен кюретаж по време на аборт или провеждането на други манипулации.

Маточно кръвотечение
Маточното кръвотечение при жени в репродуктивна възраст (18-45 години) се изразяват в кръвотечение, което превишава нормалната продължителност на менструацията или въобще не е свързано с менструалния цикъл. Това състояние изисква спешна лекарска намеса, без лечение то може да доведе до тежки усложнения.
Най-честата причина за маточно кръвотечение са заболявания на ендокринната система, инфекции, възпалителни заболявания на половите органи, аборти, стрес или приемане на определени лекарства.
Цапащ секрет от половите пътища, който се случва между менструациите, може да сочи патология на шийката на матката и също изискват бърза консултация с гинеколог.

Грижете се за себе си
Нарушенията на менструалния цикъл са показател за здравословен проблем, който не трябва да се оставя без внимание. Не забравяйте за елементарната самодиагностика, както и да си водите редовно календарче за менструациите.
При каквото и да е нарушение не чакайте „да мине от само себе си”, а веднага се обърнете към квалифициран специалист.