За децата на работещите майки

За децата на работещите майки

Това е трудна, изнервяща много работещи жени тема – как ще израснат децата ми, ако аз не съм у дома, когато имат нужда от мен? Как ще се отнасят към мен по-късно, когато може би ще решат, че не съм им обърнала достатъчно внимание? Колкото и странно да ви изглежда, вашите рожби няма да страдат, ако вие сте работещо момиче. Кой знае, може би защото инстинктивно усещат, че мама е полезна не само за тях, но и някъде другаде, че мама е един търсен и полезен човек за обществото?
Помня случая с моя приятелка, на която се наложи да се разведе заради натоварената си журналистическа професия и неразбирането на близките, че може да й се наложи да остава понякога до късно на работа. Когато ортодоксалната баба започнала да негодува, че снахата работи много и „не обръща внимание на децата си”, при приятелката ми дошъл малкият й 6-годишен син, прегърнал я и казал: „Мамо, баба казва, че работата ти пречи на семейството. Но аз не мисля така, мамо! Много е хубава работата ти!”

Затова, мили майки, забравете чувството за вина, то е лош съветник. Може би децата ви се радват, че точно тяхната майка е умна и талантлива, че успява и в нещо друго, освен да чисти, мие и бърше праха у дома? Това вероятно им дава едно различно самочувствие, с което се зареждат за своето бъдеще?

Нови изследвания показват, че чувството за вина наистина е силно надценено и необосновано. Изследователите от Харвардското бизнес училище са анализирали данни от над 20 страни, получени в резултат от мащабни изследвания, проведени от 2002 до 2012 г. Резултатите сочат, че в сравнение с дъщерите на жените домакини (66%) дъщерите на работещите майки по-често работят (69%), а освен това – те са заети повече часове в седмицата, получават средно с 6 на сто повече и по-често на високи длъжности – в 22 на сто от случаите в сравнение с 18 на сто при неработещите майки.
При това те отделят по-малко време на домашните ангажименти. „Смятам, че момичетата, като гледат своите работещи майки, усвояват определена представа за себе си в бъдещето”, коментира основният автор на изследването професор Катлийн Макгин.

Ами момчетата? Фактът, че мама е заета с работа, не се отразява по никакъв начин на бъдещите им възможности да си намерят работа. Но синовете на работещите майки се оказват по-грижовни към близките си, а също така и готови да поемат някои домашни ангажименти – те отделят за това повече време от синовете на майките-домакини.

Данните за изследването са взети от международни социологически изследвания, проведени в 25 страни. Участниците между другото са били питани дали майка им е работила, когато те са били по-малки от 14 години. Открита е връзка между заетостта на майката и бъдещето на децата най-вече в страните, където общественото мнение е разделено по повод ролята на жената в обществото – като Израел и САЩ, например. Както и в страни с по-консервативни възгледи за ролята на жената – Мексико и Русия, като пример.

В страните, където равноправието на жените се признава в максимална степен, например в скандинавските страни, изборът на жените в полза на работата или семейството почти не се отразява на бъдещето на децата.

„Много работещи майки се укоряват, като мислят, че за децата би било по-добре, ако те през цялото време на детството им са били до тях, у дома. Но нашите резултати показват, че за децата е много по-полезно, ако мама прекарва известно време на работа”, коментира резултатите Катлийн Макгин.