За да победим хаоса вкъщи, почиствайте ефективно

За да победим хаоса вкъщи, почиствайте ефективноБезпорядък в дома ни, не намираме дрехите, които търсим, ровим с часове в библиотеката, за да открием някоя книга или документи, предмети от разни периоди в живота ни са натъпкани по рафтове и чекмеджета. Няма светлина, няма простор, дразним се и се чувстваме победени от хаоса вкъщи. Позната история, нали.
А нещата са толкова лесни и приятни, само трябва да си направим план за почистването и да го осъществим. Как и с какво да започнем?

Сложете си очилата на критичния контрольор
Известна ни е суетнята около големите пролетни и есенни почиствания в дома. Понякога за това отива и седмица, накрая се чувстваме преуморени, а ръцете ни са напукани от търкане и агресивни химикали. Нека първо да хвърлим един поглед на стаите, където ще се развихрим с прахосмукачката или кърпите за забърсване на прах. Всяка стая изисква специфично подреждане: за спалнята и гардероба, който обикновено се намира там, са нужни чували за сортиране, както и по-обемни кутии. А за кухнята да обмислим новото подреждане на посудата, да определим кои тави, тенджери и чаши отдавна не използваме, а библиотеката е наблъскана с книги, вазички, сувенири и какво ли още не.

Запишете наблюденията си, помислете за плана на действие по дни, планирайте откъде ще започнете. Не допускайте класическата грешка да се чисти всичко и наведнъж.

Купете кутии, папки и чували
Подготовката за голямата промяна в дома ни е чисто удоволствие. След като сме огледали и преценили какви видове пакети и кутии за съхранение и сортиране ни трябват, е важно да посетим магазините и да купим това, което ще ни е необходимо за успешното и ефективно почистване. Изберете функционални, красиви и различни кутии – те ще бъдат част от интериора и ще освежат дома ни, както и ще създадат ред и структура. Кутиите трябва да издържат поне няколко години, затова заложете на качеството. Потърсете и препарати с аромат, който ви харесва.
Бъдете внимателни – избирайте екологични и щадящи здравето, кожата и дихателните пътища артикули.

Започнете подреждането само в една от стаите
Изберете стаята, с която да започнете. Например спалнята и гардеробите. Там се процедира доста драстично – решителност ще ни е нужна, както и желание да се избавим от купищата дрехи, събирани през годините. Дрехите, които са за изхвърляне, намират място в първия чувал, надписан „За контейнера“ или „За организации“, например църква, Червен кръст и други. Във втория сортирайте дрехите, които са си изпълнили дълга и не стават за ползване. Третото сортиране е, ако не сте сигурни и се двоумите дали да обличате нещо, което виси от години на закачалки. Този трети чувал може да скриете на тавана или в дрешника и да изчакате максимално една година. Ако не ги облечете – не са ви нужни.

Ако нямате отделен гардероб или дрешник, подредете в дълбоки и надписани кутии дрехите, които обличате само един сезон. Както казахме и преди, красивите кутии могат да са качени отгоре на гардероба или да са подредени в ъгъла – те са част от интериора на стаята и не го загрозяват.

Внесете ред в кухнята и банята
Кухнята е мястото, където събираме най-много ненужни предмети. Единични чинии и чаши от големи сервизи, стари тенджери и тави, по няколко черпака, десетки бурканчета или торбички с подправки, пакети с хранителни продукти. Подредете в красиви кутийки или бурканчета само онези билки и подправки, които използвате често, останалите сложете в малки панерчета или ги изхвърлете.
За сервиране и готвене запазете най-красивите и удобни чинии и чаши.
Животът е кратък, за да колекционираме от всичко по-малко, а и в това забързано ежедневие едва ли използваме всичко, което сме натрупали по рафтове и в шкафове.

В банята създайте ежедневен лукс за себе си и за семейството си. Изхвърлете стари сапуни, опаковки от шампоан и кремове, лакове и спрейове, на които е останало малко на дъното. Освежете обстановката с цветя в саксии – те се чувстват добре заради високата влажност в банята.

Библиотеката и дребните нещица там
Библиотечните шкафове често се огъват от книги, които не сме чели с години. Сред изданията имаме учебници и помагала, брошури и списания, които само отнемат въздуха и събират прах. Ако са в добро състояние, ги занесете в някой от магазините за стара литература или ги дайте за рециклиране. Това е доста успешно мероприятие, в което може да включите и децата. В папки подредете важни документи, писма и статии, които искате за запазите и да намирате бързо. Изхвърлете стари фотоапарати, дребни сувенири или ги подарете на някого, който колекционира такива неща.

Почиствайте на етапи
Почистването и подреждането на дома е планирана работа. За да не се уморим или да не ни омръзне е важно да си дадем време и да не се стресираме от ненужни срокове. Почиствайки дома си, ние даваме и нова енергия на душата и тялото си. Можем да си кажем така: това ще го направя за 4 уикенда или за 2 месеца.
Не си давайте срокове, които ще ви изнервят и нарушат баланса ви.
Успешното подреждане на дома е основа да започнем нов етап в живота си. Докато се освобождаваме от ненужните вещи, ще се появят идеи както за интериора на дома, в който живеем, така и за пълноценното използване на свободното ни време.