Йога – мода или промяна в мисленето

Йога – мода или промяна в мисленетоНека не я бъркаме със серия от сутрешни упражнения за „Добро утро”! Йога е хилядолетна философия. И все повече хора я преоткриват в опита си да водят здравословен начин на живот. Това не значи да се обградят с учители по йога или личен гуру, да се уединят в индийски ашрам или център по кабала. Не значи и да търсят съвет от специалист по аюрведическо хранене преди да сготвят нещо за вечеря на семейството си. Защо търсим най-често тази източна наука? Традиционната медицина е неспособна да се справи с много от проблемите ни. Сериозно ни стресна влиянието на генно-модифицираните продукти, които се продават в магазинната мрежа редом с останалата храна.

Всичко това доведе до силен интерес към източните философии и лечебни практики. Изгубихме доверие в досегашния ред, в който сме подкарали живота си. И се опитваме да го променим. Вслушваме се в инстинктите и естествения си човешки порив да намерим истината за здравето и щастливия си дух.

Идва от Индия
На санскрит означава да обединиш съзнанието, духа и тялото си в едно. Включва физически упражнения, но също е и начин на живот. Още преди 3 хиляди години йогите са достигнали до истини за хранителните навици, които диетолозите едва днес преоткриват и проповядват. Днес ни ясно, че всички болести започват от трапезата ни и човек е това, което яде (Ж. Клемендоре).

Начинът на живот на модерната жена отдавна не се казва „Пари” или „Красота”, а релакс, спокойствие и идентичност. Колкото повече пораства едно момиче и се приближава към заветните си 30 години, толкова повече спокойствие и ред иска да въведе в живота си. Затова йога все по-често навлиза в живота на младата жена. Отдавна престанахме да гледаме на тялото си като на кутия с органи, които веднъж разболели се, могат да се лекуват само с хапчета и скалпел. Научихме простичкото правило, че не само вируси, бацили и бактерии могат да ни разболеят, но и емоциите. Не са много амбицираните, сериозни и последователни дами във фитнес салоните, както и тези, които стават с час по-рано преди работа, за да направят по 5 обиколки на стадиона/квартала.

Защо йога?
Във всеки здравословен проблем йога търси първопричината, не болния орган. Не търси да се справи със симптомите – болка, изопнати нерви, безсъние, сърцебиене, страх, а се опитва да намери и да премахне истинската причина. Това между другото е в основата на много източни философии. Колко струва обаче на съвременната жена нестандартното и мислене и нежелание да приеме на всяка цена лечението на традиционната медицина, да се поддаде на общоприетата догма, да се подложи на скалпел или лекарствена терапия ако и открият сериозен здравословен проблем?

Най-често и струва неразбиране.Човешкото тяло е една от най-експлоатираните материи на тази планета. Ако си купим нова кола, редовно я обгрижваме с ремонти (просто защото иначе няма да върви). Мине, не мине време, правим ремонт на жилището си – за да не се изложим пред приятелите си или просто защото не искаме да ни падне тавана на главите. Тялото ни обаче, подложено на инциденти, изгаряне на слънцето през лятото, поизмръзващо през зимата и подложено на ежедневен стрес, си кара по старите отъпкани коловози, без да го поглеждаме под лупа от време на време. Едва когато болежките ни станат системни и започват да напомнят за себе си периодично, се сещаме да проверим какво става. И ако сме позакъсняли и ни открият заболяване, се хващаме за първата предложена от лекаря терапия.

Срещу стрес и старост
Заниманията с йога помагат в борбата с болести, стрес, депресии, старост, правят тялото по-гъвкаво, засилват мотивацията, подобряват концентрацията ни. Не всички общества имат еднаква нагласа към тази източна философия. Част от хората в западните култури, за които до голяма степен йога е мода, особено в последните години я приемат като система от физически упражнения. Това, разбира се, не може да им навреди. Най-малкото ще разкършат тялото си от уседналия градски начин на живот. Разбирането за йога от източните народи обаче не е модна тенденция, а начин живот, релаксация, позитивен поглед на света и изостряне на сетивата. Доказано е, че редовните занимания категорично водят до намаляване на безпокойството.

Баланс в нервната система
Според йога сам по себе си стресът не е виновник за болестите. Най-честите причини за поява на стрес са околната среда, диетите и недобрата организация на задълженията, които поставяме на тялото си. С позите(асани) въздействаме именно на тази организация на всяка частица от тялото си, както и на органите. Така регулираме енергийното ниво в тялото си, помагаме за баланса в нервната си система, премахваме напрежението в мускулите и подобряваме вътрешните си биоритми.

Йога не е свързана само с физическото състояние на човешкото тяло. Като дар, дошъл през хилядолетията, тази древна система от знания и умения поддържа нивото на бистрия ни ум, физическото здраве на тялото и въвежда емоциите ни в хармония. Ако навлезем надълбоко в дебрите и и се занимаваме продължително, ще се изострят сетивата ни, ще въведем хармония в тялото, ума и духа си. Йога не е просто поредната мода, която ще ни помогне да се поразкършим. Тя е наука за живота.