Йода: Ревността е сянка на алчността

Йода

Във восъчния музей на мадам Тюсо намери място още една филмова сага – „Междузвездни войни“. И, както се очакваше, фигурата на учителя Йода заема централно място в художествената концепция. Историята на създаването на този персонаж е интересна и интригуваща, наситена с драматизъм и все още забулена в тайнственост.

Кой е Йода

Той е джедаят с най-мощна сила и възможности, макар на ръст да е само 66 сантиметра. По продължителност на живота достига 900 години, по мъдрост, прозорливост и умения е първи сред най-добрите съветници.
За говора му е типична граматичната комбинация, при която не се следва правилният словоред, дори програмистите имат „Условия на Йода“, с който определят някои действия в С – езика на програмирането.

Прототипи на Йода

Името Йода е заимствано от санскритски – yoddha, и означава войн, а на иврит е yodea, т. е. този, който води.
Съществува предположение, че за създаването на образа на Йода са послужили двама японски майстори на бойни изкуства, произхождащи от древни самурайски фамилии.
Има и друго твърдение, което ни насочва към историята на айкидо и основателя му Морихей Уешиба. Според още едно предположение Йода носи и черти на Шимадзу Кенджи, авторитет и водач на школата на телохранителите.

Външността напомня на Айнщайн

Британският художник и стилист Стюарт Фриборн рисува външността на Йода, като взема черти от своето собствено лице и това на Алберт Айнщайн от една световноизвестна снимка на учения. В самото начало на „Междузвездни войни“ Йода е обикновена кукла. Успоредно със снимките, проточили се с години, започва и неговата компютърна и анимационна промяна. През 2011 г. се прави пълна преработка и осъвременяване и още в първата серия куклата е заменена с компютърен модел.

Известни цитати на Йода

Всичко, изречено от Йода, крие философия за Вселената и мястото ни в нея. Някои от изразите на персонажа са станали класически, когато говорим за филмовата сага.

Над мен се смрачава. Скоро ще настъпи нощта. Такъв е редът. Това е Законът на силата. Страхът от загуба може да те доведе до Тъмната страна.
Разумът на детето е наистина удивителен.
Смъртта е естествената част от живота.
Радвай се за своите близки, които вече се превъплътиха и не ги оплаквай, и не тъгувай за тях. Нали привързаността води до ревност, а ревността е сянка на алчността.
Страхът отваря пътя към Тъмната страна. Страхът поражда гняв, гневът ражда ненавист, а ненавистта е залог за страданията.
В определен смисъл ти казах истината. Люк, нали знаеш, че истините, към които се придържаме, зависят от нашата гледна точка.
Да правиш, или да не правиш – няма място за опит.

През декември 2015 г. ще се появи „Силата се пробужда“. Действието във филма се развива 30 години след развитието на събитията в „Завръщането на джедаите“.
Снимка: БГНЕС