Яйчени маски за коса

Яйчени маски за коса

Яйчените маски за коса са много ефективни и понякога е достатъчен един курс от 10-12 процедури, за да се оздрави състоянието на косата.

Яйцето съдържа голямо количество полезни вещества, витамини, които влияят положително върху растежа и възстановяването на структурата на косата. Помага и при борба с пърхота, а благодарение на съдържащите се аминокиселини предотвратява появата му. За растежа на косата е много полезен витамин В3, който оказва влияние и върху цвета. Обърнете се към тези маски и в случай, че косата ви започне да пада, тъй като протеините и аминокиселините подхранват и укрепват луковичката на косъма.

Тайните при приготвяне на яйчени маски

Преди да преминете към рецептите и да започнете процедури за оздравяване на косата, обърнете внимание на няколко детайла. Преди всичко яйцата, които се използват за маска, трябва да са със стайна температура. Никога не използвайте яйца, току що извадени от хладилника, дайте им време да се постоплят.

Не смесвайте продуктите с вилица, по-добре използвайте четчица (например от тези за боядисване на коса), така ще се получи по-еднородна маса.
Маската за коса от яйца трябва да се нанася винаги върху суха коса. Може да е чиста или да не е мита няколко дни, но трябва да е непременно суха.
Не мийте косата с гореща вода, защото маската ще се свари и ще стане невъзможно да се отмие. Водата трябва да е хладка или леко топла.

Яйцето и видовете коса

Яйчената маска за коса прекрасно подхожда за всеки тим коса. Има и известни различия. Например се свята, че яйчната маска е най-полезна за тънките коси, тъй като така те се насищат и стават по-обемни. В този случай най-ефективна е маската, която включва кефир и олио.
Маската с яйце е отлично средство за възстановяване на боядисана коса. В състава й трябва да има различни видове олио.
За мазна коса най-добре изберете маска с добавяне на лимонов сок.
Ако искате да стимулирате растежа на косата, предпочетете рецептата, в която има добавен коняк или мед.

Няколко полезни рецепти

Яйчено-медена маска за суха коса

Вземете четчица и с нея енергично разбийте жълтъка с растително олио. След това добавете мед, предварително нагрят на водна баня и разтвор на витамин А. Разбъркайте всичко добре и го нанесете върху косата за 30 минути. След това изплакнете с леко топла вода. Правете маската веднъж седмично в продължение на месец.
Продукти:
Жълтъци – 2
Растително олио (зехтин, от репей, гроздово) – 2-3 ч. л.
Естествен мед – 1 с. л.
Витамин А – 1 капсулка

Маска с яйце и олио за укрепване на косата

За тази маска трябва да размачкате една краставичка на каша и да добавите смляна на прах черупка от яйце. След това добавяте яйцето и зехтина. Втривате в корените и оставяте да действа 15-20 минути. Измивате с лек шампоан. Идеална рецепта за укрепване структурата на косата.
Продукти:
Яйце – 1 бр.
Краставичка – 1
Зехтин – 2 с. л.

Яйчен жълтък и къна. Укрепваща маска

Смесете всички продукти и нанесете върху косата. След 40 минути изплакнете с неутрален шампоан.
Продукти:
Зехтин – 1 с. л.
Безцветна къна
Коняк – 1 ч. л.
Мед – 1 ч. л.
Яйчен жълтък – 1

Маска с яйце, мед и зелен лук

Всички продукти старателно се разбиват в еднородна каша, която по вид трябва да напомня майонеза. Нанасяте върху косата, завивате я с полиетиленова торбичка. След един час измивате с топла вода и лек шампоан.
Продукти:
Яйчен жълтък – 1
Мед – 2 с. л.
Ситно нарязан лук – 2 стръка

Помнете, че за да има ефект, маските трябва да се прилагат редовно. Едва след няколко месеца процедури ще усетите ефекта от тях, но той ще е достатъчно добър. Косата ви ще стане гъста, тежка и копринена на пипане. Много е важно да изберете тази маска, която максимално подхожда на вашия тип коса.