Възрастта не е пречка за любовта

Възрастта не е пречка за любовта

Класическата фраза за това, че всички възрасти са покорни на любовта, се потвърждава многократно в реалния живот: неостаряващите красавици Джей Ло и Мадона смело завързват роман с 20-годишни юноши, а Катрин Зита-Джоунс, Роузи Хънтингтън Уайтли и Амбър Хърд сияят от щастие редом със своите звездни избраници, които са по-големи от тях с четвърт век. Психолозите обичат да разискват какво таят в себе си отношенията с по-възрастен или много по-млад партньор, на какво трябва да сте готови в подобна ситуация, какви предимства и недостатъци има такава връзка.

Сексоложката Луиз ван де Велде твърди, че възрастта не е нищо повече от една цифра: „Ставайки по-зрели, в повечето случаи ние продължаваме да се усещаме все същите, естествено ако не се гледаме в огледалото“. Ето и съветите на Ван де Велде.

Ако той е по-възрастен от вас

Минуси

Конфликт на поколенията
Дори най-невероятното сексуално усещане и душевната топлота не могат да заличат напълно разликата в поколенията. От една страна, това е гаранция, че ще ви бъде интересно един с друг, от друга, вие неизбежно ще усещате различията в т.нар. културен фон: вие и вашият по-възрастен възлюбен сте израснали с различни филми и музика, имате съвършено различни вкусове и дори едни и същи исторически събития ще трактувате различно.

Той е главната фигура във всичко
За някои дами това всъщност може да бъде и плюс: да възложиш на любимия отговорността за всички решения и по този начин да разпуснеш, е съблазнителна перспектива. Но има и известен риск: ако в началото ви е леко и интересно да поддържате връзка с по-мъдрата си половинка, постепенно ще започнете да изпитвате все по-нарастващо раздразнение, а възлюбеният ще стане във вашите очи тиранин и всезнайко, комуто сте длъжна да се подчинявате.

Той е обременен с миналото
Едновременно с жизнения опит, натрупан с годините, професионалния успех и социалния статус по-възрастният от вас мъж е обременен с миналото си – възможно е да има бивша жена и деца. Това също може да се окаже плюс за вас. Проявявайки достатъчно мъдрост и тактика, вие може да научите много за мъжа до вас, ако установите добър контакт с децата му, които могат много да ви кажат за него. Особено ако имате по-сериозни намерения, а не само сексуален роман.

Плюсове

Той знае какво иска
Кризата на средната възраст, кариерните лутания и търсенето на призвание са етапи, които по-възрастният мъж вече е прехвърлил, ставайки по-мъдър и по-уверен в себе си и знаещ какво разбира под понятието щастие. В края на краищата
именно умението да се вземат решения и да се носи отговорност са качествата, които търсим у един мъж.

Той е по-опитен

В решението на финансово-битовите въпроси, в секса, в устройството на дома и в организирането на отпуските зрелият мъж е опитен в абсолютно всичко, допускал е грешките на младостта и си е извлякъл поуки от тях. Това означава, че той може да бъде не само ваш възлюбен, но и мъдър съветник, приятел, внимателен любовник.

Харесва му да ви ухажва

Световната статистика сочи, че именно зрелите мъже са по-склонни към красиви романтични жестове, които ние харесваме и които по-младите ни приятели смятат просто за глупост. От по-стария от вас възлюбен вие със сигурност няма да чуете репликата „Хайде да повисим малко в клуба…“, но пък той с радост ще ви научи да танцувате валс и танго, ще ви подари букет цветя без никакъв повод и ще поднесе закуска в леглото.

Ако той е по-млад от вас

Минуси

Може да ви се стори инфантилен
Много подводни камъни крие връзката с доста по-млад любовник. „Вятър го вее на бял кон“, търсене на себе си, младежко лутане, това в началото може да буди у вас умиление, но едва ли ще ви бъде приятно в хода на романа ви да играете постоянно ролята на родител, на възпитател, който обучава непослушен ученик. Запасете се с търпение, защото ще ви се наложи в пълния смисъл да изучите фразата „момчетата порастват по-бавно от момичетата“.

Разминаване в целите
Изграждайки кариерата си, подреждайки жизнените си приритети и наситили се на свободата, в един момент ние усещаме, че сме готови за създаване на семейство и за майчинство. За жалост, ако вашият възлюбен е значително по-млад от вас, голяма е вероятността той все още да не е дозрял за такива мащабни житейски промени. Той винаги ще предпочете страстта пред вероятността да се кротне у дома с една жена и деца, които трябва да гледа. Да, вярно е, че в живота има примери, когато твърде млади мъже имат връзка със зрели жени, създават семейство и стават образцови бащи. Но тези примери са по-скоро изключение от правилото. Така че преди да ви завърти главата от любов младият мъж до вас, трябва сама да сте наясно какво точно търсите – само секс или нещо по-сериозно и по-дълготрайно.

Плюсове

Няма да ви е скучно един с друг
Страстните ухажвания на млад поклонник ще преобърнат с главата надолу вашия улегнал, сериозен и планиран живот, а у вас ще се появи възможността да се почувствате не зряла дама, а лекомислена девойка. Да привикнете с непредсказуемостта, ще ви бъде трудно и често ще ви се налага снизходително да затваряте очи за младежките забежки на новия си възлюбен, но пък може би именно този ураган от страст и адреналин са ви нужни…
Според американския психолог Сам Оуен зрелите жени са доста интересни и за младите мъже. Ученият обяснява това просто: по-възрастните жени покоряват силния пол със своята мъдрост и способност (за разлика от неопитните девойки) да съвместяват няколко роли едновременно: да градят кариера, да възпитават деца, да ходят на фитнес и да въртят домашната работа.

Сексуална съвместимост
Сексът с мъж, много по-млад от вас, може да се окаже най-хармоничният и страстен секс във вашия живот. Сексоложката Луз ван де Велде пише: „Известно е, че мъжът и жената достигат пика на сексуалната си активност в различни периоди. За мъжа тази възраст е 20 години, а за жената – от 35 до 45. Затова зрялата жена, която встъпва в отношения с 20-годишен мъж, има доста по-големи шансове за сексуална хармония, отколкото девойката, която има партньор доста по-възрастен от нея…“

Повод да поддържате добра форма
Встъпвайки във връзка с млад поклонник, вие започвате с удвоено усърдие да следите за собствената си външност: вие искате колкото може по-дълго да останете в очите на възлюбения си стройна, привлекателна и сексуална, тъй като ваши преки конкурентки са млади момичета. Задачата е амбициозна, но пък не е неизпълнима – можете по-често да посещавате фитнес залата, да ходите на процедури, да подбирате най-подходящите тоалети,за да могат приятелите на вашия възлюбен да ахкат: „Тя наистина ли е по-голяма от него?…“