Възрастните хора трябва да се хранят балансирано

Възрастните хора да се хранят балансирано

Здраве, настроение и бодрост – ето от това се нуждаем с напредване на годините. Именно заради това е изключително важно да обърнем внимание на избора на здравословна, богата и правилно подбрана храна.

Промени в организма

Причините са няколко – обмяната на веществата в организма се забавя, разходите на енергия намаляват, защото физическата ни активност не е същата като преди. Органите, колкото и добре да функционират, са изтощени в различна степен. Според диетолозите се изисква внимателно и щадящо отношение към самите нас, за да се радваме на дълъг живот и да избегнем рисковете от хронични заболявания.

Ето един списък от препоръки, които не са за пренебрегване.

Хранете се умерено

Порциите не трябва да са големи, защото се създава излишък от калории, които натоварват организма до предела, водят до затлъстяване и е трудно да се отървете от натрупаните килограми. Особено трябва да се внимава с храните, в които са скрити захари и мазнини, най-вече сладкарските изделия или фастфуд.

Строг режим на хранене

Звучи наистина много стряскащо, но възрастните хора трябва да спазват режим на приемане на храната, който да гарантира до пет приема на ден, като се спазва време за почивка между тях. По този начин се поддържа стабилно ниво на захарта в кръвта, не се натоварва организмът, а храносмилането, което е забавено в този възрастов период, протича спокойно и без напрежение.

Разнообразна храна

Има специфични заболявания, за които се спазва определена диета. Ако обаче сте здрави, задължително трябва да помислите за разнообразна храна. В дневния порцион трябва да присъстват продукти от основните групи – зърнени, богати на белтъчини, млечни изделия, плодове и зеленчуци, и да не забравяме значението на растителните мазнини.

Мазнините са нужни

Независимо от многото спорни теории за рафинираното и нерафинирано олио, обикновено рафинираното се препоръчва за готвене на ястия, а нерафинираното за салати. Необходимо е да се проявява известна предпазливост и да не се злоупотребява с количеството, което използваме. Животинските мазнини са също необходими за нормалния обмен на вещества, като не трябва да забравяме, че доста мазнини се съдържат в млякото и яйцата.

Рибата е задължителна

Морските продукти и рибата се усвояват по-лесно от организма. Добре е да се приготвят на фурна, да се варят, вкусни са и на пара. С напредване на възрастта с месото не бива да се прекалява, но задължително трябва да присъства на трапезата поне два пъти в седмицата.

Супи и плодове

Не забравяйте за сложните въглехидрати, фибри и баластни вещества. Те са важни за перисталтиката на червата и предвижването на храната.
Сред предпочитаните храни са булгур, трици, смесен ориз, плодове и зеленчуци. Зеленчуците не ги пържете, а ги варете или задушавайте. Полезни в тази възраст са нетлъстите зеленчукови супи и запеканки.

Биологично активните вещества

За значението на биологично активните вещества за понижаване опасността от изостряне на хронични заболявания се говори и пише доста. Омега 3 и омега 6 са нужни за биохимичните процеси в организма, витамините и антиоксидантите предпазват от преждевременно състаряване, костната ни система се нуждае от макро- и микроелементи, фибрите нормализират чревната микрофлора.
Балансирана храна, разнообразие и умерени количества са сред условията да се чувстваме добре и когато се натрупат повече години.