Възпитаване на вкуса

Възпитаване на вкуса

Ако просто казваме на детето – това може, а това не, едва ли ще има някаква полза. За да преминем към нов стил на хранене, храната трябва да бъде вкусна.

Американските учени от Университета Тафтс с помощта на магнитно-резонансна томография показват, че любителите на сладкото могат да започнат да харесват полезните продукти с кисел, леко горчив или друг вкус. При техния вид в мозъка се активират зони на наслаждение, които по-рано са реагирали на сладки и други не особено полезни продукти. За подобно „презареждане“ на вкуса е необходим преходен период към нормална полезна храна. Желателно е това да продължи не по-малко от 1-2 месеца.

Ето как обясняват това лекарите ендокринолози: „Спомнете си пушачите. Когато се откажат от тютюнопушенето, те започват да чувстват нови вкусове и аромати, започват да се включват рецепторите им. Палитрата от вкусове е огромна, и можем да им се наслаждаваме не само при дегустация на вино или сирене, на и при всички останали продукти. Да научим детето на това е един от най-полезните подаръци за цял живот.“

Най-важното – редът

Като начало трябва да съставим правилен режим на хранене. Запомнете – белтъчните продукти се преработват от организма 2-3 часа, а полезните въглехидрати (различните видове каша, пълнозърнестият хляб, макароните) се усвояват за 4-6 часа.

Затова е по-добре да бъдат давани за закуска, за да може детето по-дълго да не чувства глад и да не се появява съблазънта да хапне нещо сладко или вредно между другото. Правете закуската по-вкусна, непременно добавяйте към кашите плодове, но не захар. За вечеря кашите и макароните не са подходящи, тъй като продължават да се усвояват през нощта, нарушавайки съня и предизвиквайки различни проблеми с храносмилателния тракт.

Затова за вечеря е по-добре да се предпочете белтъчната храна (извара, пилешко, риба или месо). Тя обаче трябва да е постна – варена или задушена, не пържена и печена, и трябва да се приема не по-късно от 3-4 часа преди сън. За да не си купува детето вредни храни в училищната лавка, давайте му храна от къщи. Измислете му специална кутия, тъй наречения лънч бокс, сложете вътре плодове и нещо, което детето обича – пилешки сандвич с пълнозърнест хляб или макарони. Това напълно може да замени обяда.

Силата на любовта

През преходния период детето може да се отказва от полезните, но непривични за вкуса му продукти. Затова му дайте това, което обича. Ако обича пилешко – нека е пилешко, но варено или запечено с полезни сосове за по-добър вкус. Ако обича колбаси – сложете във вълшебния лънч бокс сандвич с нетлъсто месо, като задължително добавите зеленчуци от тези, които харесва. Постепенно и по малко добавяйте непривичните и не особено обичани, но полезни храни, за да може да привикне и към техния вкус.

Законът на мандарина

Ако просто казвате на детето – това може, а това не, няма да постигнете нищо. Храната просто трябва да бъде вкусна. Затова ще се наложи да се потрудите при приготвянето й. Използвайте полезни подправки. Например макароните могат да бъдат с настъргани домати, с босилек, други зеленчуци, а месото и рибата – с полезни сосове.

Избирайте най-добрите плодове и зеленчуци. Спомнете си как възрастните си спомнят за аромата на мандарините в детството им. Трябва да създаваме на детето подобни емоционални привързаности към полезните продукти, които се запазват за цял живот. Как да стане? Например, когато детето се върне от училище, зарадвайте го насред зимата с някакви вкусни и необичайни плодове. Още по-добре, поканете и приятелче от близкия му кръг – заедно ще си спомнят за чудесния момент.

Организирайте подобни празници по-често и с различни ястия. Тези позитивни емоции са много ценни при замяната на привичните продукти с други и при прехода към нов тип хранене. В същото време детето трябва да се занимава с различни неща – общувайте по-често, играйте заедно, помислете си дали не си струва да си вземете у дома куче или друг любимец.