Вземайте душ не повече от 3 пъти седмично. Иначе…

Вземайте душ не повече от 3 пъти седмично. Иначе...

Дерматолозите твърдят, че повечето хора в развитите страни се мият по-често, отколкото е необходимо. Предполага се, че това е свързано с наложени социални норми. Електронното издание woman.rambler.ru търси отговор на въпроса колко пъти седмично е нормално да вземаме душ и какви рискове крие прекаляването с къпането.

Лекарите са на мнение, че ако се мием често, особено с гореща вода, с времето кожата ще се изсуши, а това, от своя страна, само я раздразва. Следствието: в кожата се образуват неголеми пукнатини, което, на свой ред, увеличава риска от попадане на различни инфекции. Освен това с напредването на възрастта нашата кожа изтънява. Честото миене просто промива естествените мазнини и масла от кожата, които пък са своеобразна защитна преграда от външни фактори.
Освен това лекарите препоръчват, при това настоятелно, децата да не се мият всеки ден, защото кожата става по-малко чувствителна. Според едно изследване на учените антибактериалният сапун или шампоан с нищо не са по-добри за кожата от обикновения сапун или шампоан.

И още нещо. Ако вие живеете в горещ климат при 40-градусови жеги, няма как да не се миете всеки ден. Никой не може да ви забрани. Ако обаче вземате душ просто по навик, време е да коригирате режима си. Специалистите са категорични: вземайте душ не повече от 3 – 4 пъти седмично.