Внимание: дете в колата! Как да бъде леко за всички?

Внимание: дете в колата! Как да бъде леко за всички?Помня как една моя приятелка изпадаше в ужас всеки път, когато трябваше да планира пътуване на семейството с автомобил, тъй като малката й дъщеря трудно понасяше това. Детето имаше проблем със самото клатушкане в колата и когато завоите бяха повече, започваше да хленчи, после да прежълтява и накрая да повръща. Момиченцето беше вече на около 4 годинки и когато разбереше, че предстои пътуване, то се разболяваше – в буквалния смисъл, вдигаше температура предната вечер. Цялото семейство беше в шок.

До един момент, когато случайно заедно с младите родители тръгна на път и дядото на детето. Той взе със себе си няколко детски книжки и блокче за рисуване. Когато седнаха в колата, дядото предложи на малката си внучка да рисуват заедно. Когато това занимание й омръзна, дядото предложи да й разкаже приказка. Това занимание се оказа благоприятно за всички – момиченцето се разсмя, послуша още известно време и накрая заспа. Сега, ако няма дядо под ръка при пътуването, приятелката ми винаги се старае да осигури на дъщеричката си приятно занимание, а когато шофира таткото, сяда до детето си и се занимават двете.

Имайте предвид – вестибуларният апарат на малките деца може да ги кара да чувстват неудобство при пътуване, но ако те имат приятно занимание, забравят да се вслушват в състоянието си.

Има много начини да занимавате хлапето си в автомобила при пътуване. Ето няколко полезни съвета:

За малките деца на годинка осигурете хубава играчка – плюшено животно например.

На децата на възраст повече от 3 години дайте хубава книжка с картинки. Ако детето не го свърта на едно място, по-добре е да си говорите с него или да го забавлявате с видеоигри. Много добър избор са ярко илюстрираните книжки, особено ако не се късат лесно. Други деца обичат да лепят стикери, където им попадне – осигурете им голям цветен лист, на който да тренират въображението си.

По-големите деца със сигурност ще се развличат добре с видеоигра на таблета ви. Ако имате вграден DVD в колата, те с удоволствие ще гледат мултипликационен филм, особено ако е някой от любимите им. Добра идея е също да вземете със себе си плейър със слушалки и да предложите на детето да послуша приказки или песнички.

Ако детето вече ходи на градина или на училище, можете да му дадете да слуша дискове с леки занимателни уроци, от които то ще усвои „азбуката” на математиката или на околния свят.

Добър начин да отвлечете детето от неприятните усещания при пътуване е просто да го забавлявате – да му говорите, да му разказвате интересни неща за това, което се вижда край пътя или за мястото, където смятате да отидете. По-големите деца обикновено приемат с удоволствие да им бъдете екскурзовод.

Не забравяйте да вземете на път някаква подходяща за случая храна. Децата няма да се откажат да хапнат домашно приготвени сладки, чипс или плодове например. Това занимание, разбира се, е кратко. Бъдете готови да им дадете някаква играчка – автомобилче, кукла, която да преобличат на задната седалка, или малки пластмасови фигурки, с които да разиграят театър. Това предполага да има друг шофьор в колата, а вие да участвате в детските занимания.

Всички деца обичат да рисуват. За път пригответе моливи и скицник и предложете да нарисуват това, което виждат наоколо. Друг полезен вариант е да им дадете да редят едър пъзел или да решават кръстословици. Бъдете готови да играете да предложите друго занимание веднага щом предишното им омръзне.

Припомнете им весела случка, която да разкажете заедно. Например вспомнете си събитие, на което сте били заедно – как сте пътували при баба им или сте ходили на люлките. Започнете да разказвате какво сте видели или какво сте правили този ден. Нека първо започне детето: „Като ходихме на люлките… „, а вие продължете: „И ядохме захарен памук”. Детето може да допълни как татко му е купим воден пистолет, а вие – как то се е намокрило, когато го е пълнило на чешмата. Продължавайте да си припомняте, докато усетите, че детето вече се разсейва и има нужда от друго занимание.

На пръв поглед всички тези усилия може да ви изглеждат маловажни, но ще се убедите, че най-добрият начин да накарате детето си да приеме пътуването като нещо приятно, е да общувате с него и да му осигурите различни игри и занимания.