Влак в московското метро се превърна в подвижна галерия

Влак в московското метро се превърна в подвижна галерияИзвестният влак „Акварел“, който е подвижна галерия за произведения на изкуството, се обнови с нова изложба. В експозицията са представени само съвременни творби – около 30 картини на известни художници от ХХ век. Подборът на автори е направен от Зураб Церетели, смятан за един от най-големите авторитети в световното изкуство. Според него идеята е обикновените московчани и гости на столицата да се докоснат до платната на забранени или отричани художници като Александър Дейнека, Наталия Гончарова, Казимир Малевич и други.

Кои са тематичните влакове
Московското метро има специална концепция, в която е заложена идеята една част от влаковете да имат свои собствени имена и да са подвижни и лесно достъпни изложбени зали. Отличителните белези на тези влакове са различни – от стилно изработени надписи до пълна промяна на интериора и екстериора на композицията.

Поради специфичното си обзавеждане, ако възникнат технически проблеми, тематичните влакове не могат да бъдат заменяни с обикновени. Това налага изключително внимание към техническата безопасност на подвижните изложбени зали. Има дори влак, наречен „Четяща Москва“.

„Акварел“
Този влак се движи по Арбатско-Покровската линия и е първият в московското метро, в който са внесени конструктивни изменения в стандартния му технически вид.
Пуснат е на 1 юни 2007 г. във връзка с Международния ден на детето. Всичките пет вагона на „Акварел“ имат модерно цветно залепващо се покритие, изобразяващо прекрасни пейзажи с реки, дървета, цветя и плодове.
Във вагоните има седалки само от едната страна, противоположната е превърната в място за художествена експозиция. Досега са представяни картини от колекциите на различни музеи и университети, включително и творби от Държавния руски музей.
Сред репродукциите в подвижната галерия „Акварел“ са били творби на Репин, Айвазовски, Суриков.

Кой е Зураб Церетели
Церетели е роден през 1934 г. в семейство със стари аристократични корени, свързано с грузинския интелектуален елит. Известно е влиянието на фамилията Церетели за развитието на културния живот в Тбилиси. След като завършва Художествената академия на изкуствата, той работи в културни институции, свързани с история, археология и етнография.
През 1964 г. е в Париж и общува постоянно с двама колоси на световното изкуство – Пабло Пикасо и Марк Шагал. Веднага след френския период започва да работи в областта на монументалното изкуство, а негови произведения има в Бразилия, САЩ, Япония, Франция, Испания. Удостоен е с десетки звания и научни титли, а през 2003 г. за неговите изключителни заслуги за развитието на културата получава руско гражданство. Директор е на Московския музей на съвременното изкуство, академик и носител на престижни държавни награди.

Сред големите му проекти са паметникът на Петър Велики и храмът „Христос Спасител“ в Москва, монументът пред сградата на ООН в Ню Йорк, наречен „Доброто побеждава Злото“. На 11 септември 2006 г. пак в Ню Йорк е открита творбата му „Сълзата на скръбта“ в памет на жертвите от атентата.
Снимка: БГНЕС