Вкусни свински ребърца по гагаузки

Вкусни свински ребърца по гагаузки

Знаете ли какво е необходимо, за да сготвите най-вкусното ястие на света? Добра рецепта и мерак, казват гагаузите. Гагаузи живеят във варненския квартал Виница. Ястието, сготвено с много любов и доза фантазия, е най-доброто, твърдят те.

Е, има и някои хитринки, разбира се, допълват, затова ви предлагаме една наглед позната рецепта, която обаче, леко „облагородена“ с тези гагаузки хитринки, дава сто процента вкусен резултат. Ястието е подходящо за зимата, когато вървят и греяната ракия, и виното.

Какво ви е необходимо?
Почваме с най-лесното – една тава, по-добре е, ако е правоъгълна. Обикаляте няколко месарски магазина, за да намерите хубави свински ребърца. Под хубави разбирам ребра с доста месо и малко мазнинка – тя трябва да е само за „цвят“, а не да преобладава. За пример ще ви кажа – последния път си купих килограм и половина ребра. Бяха само 6 на брой. Смятайте за колко месо става въпрос.
Хубаво е да имате под ръка килограм картофи, които са добра гарнитура.

Ще ви трябват още подправки – сол, червен пипер, черен пипер и чубрица. А, и най-важното – соев сос, олио, мед.

Подготовката отнема не повече от 10-ина минути. Както са нарязани по дължина, ребърцата се обработват първо с подправките – втривате от всички страни сол, червен пипер, черен пипер – с него не прекалявайте, и чубрица.

В една чаена чашка разбивате 4 – 5 супени лъжици соев сос с 2 лъжици олио или зехтин и 50 гр вода. С тази смес, когато стане хомогенна, намазвате с помощта на домашна четчица всяко ребърце поотделно от всички страни и редите в тавата.

В друга чашка слагате 1 – 2 супени лъжици мед и разбърквате с малко топла водичка. Отново с помощта на четчицата намазвате ребърцата с по малко мед. Обелените картофи, както са цели, омесваме със сол и червен пипер и подреждаме в тавата край ребърцата или по края.

Сипваме кафяна чашка винце и още една чашка водичка. Покриваме с фолио и мятаме в загрята до 180 градуса фурна. Забравяме ребърцата за 2 часа, след което махаме фолиото и запичаме още 20 – 25 минути, докато загорят съблазнително.

Преди консумация е добре ребрата да се овкусят със сок от пресен лимон. Ястието е мозък!
Консумира се с бяло или червено вино!
Добър апетит и наздраве!