Виж Европа и умри – 30 изключителни забележителности

Виж Европа и умри - 30 изключителни забележителности

Британското издание The Telegraph, в своята рубрика Пътешествия/Дестинации публикува списък на 30 забележителности в Европа, които трябва непременно да видите, „преди да умрете“. Списъкът не е аранжиран по дестинации – в някои страни, като Италия, Франция, Испания, Русия и Турция, се препоръчва посещението на няколко обекта.

Към задължителните забележителности във Франция се отнасят Дворецът Версай – бившата резиденция на френските крале, и замъците в долината на река Лоара, сред които особено си заслужава замъкът Шенонсо.

В Париж си струва (и кой ли се съмнява) да се качите на Айфеловата кула, а също да разгледате Светия параклис (Сент Шапел) — готическа църква, прочута с неповторимите си витражи.

За да почувствате истинския живот на Прованс, посетете департамента Вар. Смята се, че това е една от най-прекрасните местности на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг – лъкатушещи пътеки водят към селца с каменни къщи, където пътешественикът ще намери хубава храна, красиви околности и минимум туристи.

В Испания експертите съветват непременно да видите архитектурния ансамбъл Алхамбра и Мескита де Кордоба – католическа катедрала, строена по времето на маврите. Барселона получава точки заради творенията на прочутия архитект Антонио Гауди. Тук се намира прочутата Саграда фамилия, най-дълго строената базилика в света, изградена изцяло с частни пожертвования. И още една визитна картичка на града – Паркът Гюел, за създаването на който се говори, че Гауди бил вдъхновен от приказката за Хенцел и Гретел.

Добре е да посетите Испания по време на Страстната седмица (Semana Santa), която предшества Възкресение Христово. В тези дни в цялата страна се провеждат много религиозни процесии от църква до църква, а на специални платформи „пасо“ се превозват скулптурни композиции с фигурите на Иисус и Дева Мария. По мнението на авторите от The Telegraph, най-живописното и ярко шествие е в Севиля.

В Италия непременно трябва да се насладите на идиличните пейзажи на Тоскана с нейните грижливо отглеждани пасища и полюшващите се под вятъра кипариси, и задължително да посетите Флоренция. Към препоръчаните за посещение забележителности се отнасят Венеция, Пиза и нейната наклонена кула, Колизеумът в Рим и Пантеонът.

Визитата ви в Рим няма да е пълноценна без да посетите Ватикана, където трябва да видите Сикстинската капела – изключителен паметник от епохата на Ренесанса. Стените й са украсени с фрески на Сандро Ботичели, Бернардино Пинтурикио и Микеланджело. Най-прочутата от тях е „Страшният съд“, над която великият Микеланджело е работил 4 години.

В списъка са две руски забележителности – Ермитажът в Санкт Петербург и Червеният площад в столицата Москва с Кремъл и храма на Василий Блажени.

Сред забележителностите на Турция се открояват Джамията Султан Ахмед, известна в Европа като Синята джамия и паметникът на световното културно наследство „Света София“ (Ая София) в Истанбул, както и руините на древния град Ефес и Памуккале.

Атинският Акропол в Гърция всяка година е посещаван от около 3 милиона души, преди всичко за да разгледат Партенона – главният храм на антична Атина.

Прекрасно би било със собствените си очи да видите връх Матерхорн, ако не като алпинисти, то поне в ролята на туристи в съседното село Цермат, един от най-известните курорти на Швейцария.

Много по-достъпен е и прочутият Карлов мост над река Вълтава, който съединява историческите райони на Прага Мала страна и Старе место и е една от визитните картички на чешката столица.

Сред европейските забележителности е Бранденбургската врата – един от символите на Берлин.
Експертите съветват също да видите северното сияние на Скандинавия или Исландия, да посетите черните плажове на Исландия, да минете по Атлантическия път (Atlantic Road) в Норвегия, който минава през седем малки моста, свързващи серия скалисти острои в Западните фиорди.