Виникунка – планината със седем цвята

Виникунка

Седeмцветната планина Виникунка

Седeмцветната планина Виникунка (Vinikunka), която местните жители наричат Цветен хълм, се намира в едноименната долина в Андите. Разположена е на около 170 км от столицата на инките Куско. Близо до Виникунка е впечатляващият шестхилядник Аусангате с височина повече от 6300 м, покрит с вечен сняг. Тези, които успеят да стигнат до това труднодостъпно място, ще видят незабравим планински пейзаж.

Съществуването на многоцветната планина в Перу става известно неотдавна, тъй като по-рано, по думите на местните жители, върховете били покрити със сняг, който се топи под влиянието на глобалното затопляне. Първите туристи тук идват през 2016 г. но мястото бързо придобива популярност. Името Планина на дъгата Виникунка получава заради великолепното разнообразие от цветове – жълт, червен, бял, син, сив, оранжев. Необичайната палитра по склоновете се получава от присъствието на различни скални породи в стадий на ерозия. Височината на „Цветния хълм“ е почти 5 000 м.

Названието Виникунка

е съчетание от две думи на езика кечуа – wini – камък и kunka – гърло (тясно място в планинския проход).
Долината Виникунка е на около 3 часа езда от Куско, друг преход просто няма. Изкачването не е много стръмно, но е дълго и не всеки може да стигне дотук.

След около 4 часа трекинг ще се окажете на площадката за наблюдение, която се намира на съседна с Виникунка планина. Изкачването по самия Цветен хълм е забранено, за да не се увреди прекрасния пейзаж. Сложността на трекинга е от средна до висока и изисква добра физическа форма. Пеша или на кон, пътуването си струва – природната панорама е нещо невиждано и изключително красиво. Не забравяйте да вземете достатъчно вода, топли дрехи и удобни обувки.

В селцата в долината Виникунка няма комфортни хотели, така че лесният начин е да се включите в еднодневна екскурзия от Куско. Тръгва се рано сутринта, около 4 часа.

Трекингът непосредствено до планината Аусангате е около 5 дни и изисква значително по-сериозна подготовка. Температурите тук падат до минус 15 градуса по Целзий през нощта и ще трябва да имате подходящи спални чували. Туристическата инфраструктура в района е ограничена, затова туристите използват пътеките на местните жители, но пък имат шанс да се срещнат с истинската местна култура.
Най-подходящото време за трекинг до Аусангате е от април до ноември. В петте дни на пътешествието ще се изкачите на почти 5000 метра, ще видите ледници и планински реки, лагуни с прозрачна изумрудена вода и спиращи дъха пейзажи. Върхът Аусангате се смята за свещен. Там местните жители провеждат поклонения пред майката земя, оставят й пожертвования, а самата планина наричат просто Апу – Свещената.