Необходими продукти
4 яйца
200 г захар
500 мл хладко прясно мляко
100 мл олио
1 пакет мая
настъргана кора от 1 портокал
брашно (колкото поеме за меко тесто)
щипка сол
За пълнежа
ябълков мармалад
Начин на приготвяне
С изброените продукти месим меко козуначено тесто. Разтваряме маята в 100 мл топло мляко с една лъжица захар, поръсваме със 100 г брашно и оставяме да шупне.
Задължително всички останали продукти трябва да са със стайна температура.
Пресяваме брашното, добавяме останалото мляко, захарта, яйцата, портокаловата кора, олиото, шупналата мая и замесваме тесто.
След това го поставяме в намазан с мазнина съд, покриваме го със стреч фолио, а отгоре с кърпа и го оставяме на топло да втасва за около 45 – 60 минути в зависимост от температурата в стаята.
След като втаса тестото, премесваме го още веднъж с намазнени ръце. Покриваме го и го оставяме да втасва за втори път. Полученото тесто трябва да е меко и еластично.
Откъсваме 400 грама, разделяме на три равни топки. Разтегляме ги с дължина 40 – 50 см, поставяме мармалада и сплитаме на плитка.
Поставяме козунака във форма (правоъгълна тавичка за кекс с размери 8,5 на 31 сантиметра), постлана с хартия за печене, намазваме го с разтвор от топла вода и олио.
Оставяме козунака на топло да втасва. След като втаса, го поставяме внимателно в предварително загрята до 150 градуса фурна, докато хване лека коричка.
Тогава увеличаваме градусите на 170, изваждаме тавата, намазваме козунаците с жълтък (разбит с две лъжици олио и малко вода) и поръсваме със захар.
Връщаме обратно във фурната да се доизпече.
Изпечените козунаци оставяме за половин час във формата, а след това обръщаме върху плота.