В интернет продават опасно краве мляко вместо майчина кърма

В интернет продават опасно краве мляко вместо майчина кърмаВ майчината кърма, продавана по интернет, учени са открили краве мляко. Какви може да са последиците за бебетата от това? Много и различни, но все неприятни.

Кърменето е единственото физиологически адекватно хранене на новороденото. Детският фонд на ООН и Световната здравна организация не спират да напомнят, че майчиното мляко се явява най-добра храна за бебетата: то съдържа хранителни елементи, необходими за здравото развитие на децата, както и антитела, способни да защитят новородените от разпространението на детски болести.

Когато майката не може или не желае да кърми по една или друга причина, може да получи мляко от друга здрава родилка или да премине на изкуствено хранене – пълна замяна на майчиното мляко с изкуствени млечни смеси. Педиатрите предупреждават, че в състава на смесите в никакъв сдлучай не трябва да влиза краве мляко: в него се съдържа съвсем малко желязо, въглехидрати, йод, мед, цинк, витамин Е и С.

Употребата на краве мляко от бебета може да доведе до анемия, бъбречно заболяване, алергичен обрив, отслабване на имунитета и дори отклонение в развитието. Въпреки това проучване на американски изследователи установило, че 10% от майчиното мляко, продавано в интернет, съдържа именно краве мляко, вредно за кърмачетата. „В опасност са децата с алергия към краве мляко. След употребата им ги чакат много неприятности“, казва Сара А. Кейм от изследователския институт при общонационалната детска болница в Охайо, автор на изследването. При експеримента учените установили, че в някои от пробите кравето мляко е до 50 на сто от майчиното, което е дело на нечестни търговци. Проблемът не е само за Щатите, а за целия свят, където върви подобна търговия. У нас също има майки които купуват кърма по интернет, защото знаят, че е много полезна.

„Майките, които купуват мляко по интернет, трябва да са много внимателни, не трябва да са уверени в безопасността на продукта, получен от непознат източник“, казва Сара Кейм. Екипът на Сара изяснил още, че 75 на сто от гръдното мляко, закупено по интернет, е заразено с бактерии, способни да предизвикат заболяване у детето.

Според доктор Кейм добра алтернатива на покупката на кърма от интернет са донорските банки за кърма, каквито има и в България. В тях млякото преминава през задължителна пастьоризация. Вирусите и бактериите в него напълно се унищожават, голяма част от полезните вещества се запазва. Майките донорки дават млякото си изключително на доброволна основа и са внимателно подбрани: важно е какъв начин на живот водят, как се хранят, от какво боледуват.