Утринен ритуал за щастие

Утринен ритуал за щастие

Можем ли да започнем деня си така, че до вечерта да ни е леко на душата и да жънем успехи? Положителен отговор дава психологът Шон Екор, автор на книгата „В предверието на щастието”.

Поредното намръщено утро… Будилникът не е звъннал, а докато сте под душа кафето е кипнало. Децата се мотаят и явно пак ще закъснеят за училище. Автомобилът ви отказва да запали. Какво си мислите, ако денят ви започне така? Психологът Шон Екор е сигурен, че са достатъчни и 20 минути, за да вървят нещата по вода.

Той предлага 5 конкретни сутрешни стъпки, за да ви върви през деня и да се чувствате щастливи. Авторът е убеден, че между усещането за щастие и жизнения успех съществува тясна връзка, тъй като в основата на всичко стои именно щастието. Шон предлага утвърдена методика, която може да ви настрои позитивно и да ви предпази от куп главоболия през деня.

Психологът напомня, че наситеният сутрин мозък с радостни емоции се справя по-добре с интелектуалните предизвикателства, тонизира тялото и способства за повишаване на професионалната продуктивност с 31 на сто. Петте стъпки за щастлив ден, цитирани от psychologies.ru.

Две минути за позитивни спомени

Мозъкът лесно може да бъде излъган – той не различава реалното впечатление от фантазията. Намерете две минути свободно време и вземете химикала. Опишете в детайли най-приятното си впечатление за последните 24 часа и го преживейте отново.

Две минути за добро писмо

Напишете няколко топли думи в есемес на любимия, на родителите, на приятел или колега. Пожелайте им добро утро или им направете комплимент. Ефектът е 2 в 1: вие се чувствате добър човек и укрепвате своите взаимоотношения с околните. Помнете, че доброто винаги се връща.

Две минути за благодарност

Минимум три седмици поред всеки ден сутринта записвайте три нови неща, за които ще сте благодарни цял живот. Това ще ви настрои на оптимистична вълна и ще ви помогне да се отвлечете от мрачните мисли за евентуални свои неуспехи. Спомнете си за всичко хубаво, което притежавате.

С малко тренировки ще се научите да виждате чашата наполовина пълна, а не наполовина празна. Оптимистичният поглед към света ще ви донесе щастие. А субективното усещане за щастие е витамин за обективно случващото се.

10 – 15 минути за утринна гимнастика

Утринна гимнастика или две обиколки на парка край вас имат двоен ефект. Енергичните упражнения, дори да са десетина минути, пълнят мозъка с ендорфин. Този хормон на щастието намалява нивото на стрес и подобрява мисловната дейност. Освен това, отделяйки време за собственото тяло, вие се концентрирате върху своите потребности и повишавате самооценката си.

Две минути за медитация

В края на тази програма няколко минути отделете за медитация. Всякакви методи за това може да намерите в интернет. Вкарайте мислите си в ред, слушайки своето дишане. Медитацията способства за концентрация на вниманието и прави света около нас по-ярък.

И още един съвет за хубав работен ден: не започвайте деня с четене на кореспонденция в личната поща или в социалните мрежи. Сутринта е време за осъзнаване на предстоящото и планиране. Вие трябва да обмислите своите цели и задачи, а не да се разпилявате между десетки теми, зададени ви от други хора.