„Урок” е големият победител на София филм фест

Пълнометражният режисьорски дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов разказва за учителка в малък град, която е изправена пред финансови и емоционални проблеми, а конфликтните ситуации в професията и личния й живот са ежедневие. \“Урок\“ е замислен като първа част от трилогия за състоянието на съвременното българско общество.
Филмът \“Урок\“, който е режисьорски дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, стана големият победител на 19-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест.
Той получи Голямата награда \“София – град на киното\“ за най-добър филм в международния конкурс за първи и втори игрални филми на режисьори от цял свят. Призът има парично изражение от 7 000 евро, осигурени от Столичната община. Лентата взе още три награди – за най-добър български игрален филм, Наградата на ФИПРЕССИ (Международната критика) и Наградата на публиката.
Сюжетът разказва за живота на учителка в малък град, разтърсен от финансови и емоционални проблеми и конфликти в работата и личния живот. В ролите са Маргита Гошева, Иван Бърнев, Иван Савов, Стефан Денолюбов, Андрея Тодорова и Иванка Братоева.
На тазгодишния филмов фестивал в НДК тази година се представиха 224 филма от над 60 държави. Повече от 300 международни наблюдаваха събитието.
Специалната награда на журито беше присъдена на филма \“Млади сме, силни сме\“ (Германия) на режисьора Бурхан Курбани.
Наградата за режисура се присъди на Габор Рейз за филма \“По необясними причини\“ (Унгария). Почетен диплом (Special Mention) за режисура беше присъден на Андрес Кларион Ранхел за филма му \“Илда\“ (Мексико).
Наградата Jameson за български късометражен филм се присъди на филма \“Гинка\“ (България) на режисьора Антония Милчева. Jameson диплом (Special Mention) се присъди на филма \“Врагове\“ (България) на режисьора Христо Симеонов. /БГНЕС