Уроците на будизма: 20 правила по пътя към щастието

Уроците на будизма: 20 правила по пътя към щастието

Будизмът е най-старата и най-адаптируемата към различни видове учения световна религия. Мъдростта на философията на будизма е сравнително лесна за постигане, достатъчно е да се съобразяваме с някои постулати. Философите са формулирали 20 правила, които, ако се спазват, водят по пътя към щастието, смятат будистите.

Щастието е вътре в нас, а не извън нас

Цял живот ние търсим щастието в света, губим време и енергия за това, търсим одобрението на околните. Рано или късно откриваме не онова, което търсим. Вгледайте се вътре в себе си. У всеки от нас има воля за щастие. Ние просто не я използваме.

Бъдете благодарни

За всичко. За доброто и за лошото. Доброто ни прави щастливи, а лошото – мъдри, доколкото ни дава опит. Удоволствието и болката са част от нашия път.

Празнувайте победите си

Не възприемайте онова, което се случва с вас, като нещо, което ви се дължи. Празнувайте всеки успех – дори най-малкия.

Никой не е случаен

Всеки човек се появява в нашия живот с някаква цел. Никой не е случаен. И само от нас зависи дали ще се учим от него или ще го отхвърлим.

Вярвайте

Просто знайте, че в най-трудните времена Вселената ще ви помогне. Тя не ни подлага на повече изпитания, отколкото можем да понесем.

Не приемайте всичко прекалено близо до сърцето си

Все някога ще съжалявате за това, че сте страдали за нещо, което не си е струвало сълзите ви. Постъпките на другите хора са отражение на онова, което се случва в личния им живот. Към вас това няма никакво отношение. Щастливите хора не причиняват болка на другите. Този, който ви причинява болка, е дълбоко нещастен. Вие нямате нищо общо с това.

Природата лекува

Разходката на чист въздух, видът на красиви пейзажи, звукът на течаща вода, топлото слънце – всичко това работи за здравето по-добре от който и да е лекар или лекарство. Получавайте енергия от света по най-простия и достъпен метод.

Осъзнаването на проблема е половината от решаването му

За да се излекувате, трябва да разберете и приемете вашите страхове и слабости, и да ги осветите с ярък лъч от живота. Единственият начин да се избавите от тях е да преминете през тях.

Перфекционизмът е илюзия

Отпуснете се. Позволете си да правите грешки и да бъдете щастливи независимо от резултата.

Светът около нас е огледало

Онова, което обичаме у другите, е отражение на това, което обичаме в себе си. Онова, което ни огорчава в другите, е индикатор на това, на което трябва да обърнем внимание в самите себе си.

Прощавайте

На първо място, това ви е нужно на вас, а не на този, който ви е обидил. Прощавайки, придобиваш покой и свобода, които заслужаваш. Оставяйки се на обидата, тровиш душата си и си пречиш да живееш на пълна мощност.

Бъдете искрен

Станете ли искрен, всичко ще се промени. Вслушайте се в себе си. Какво искате в действителност? Твърде често – най-сложното. Отговорете си честно на този въпрос.

Внимавайте с обкръжението си

Заобикаляйте се с хора, които ви обичат и поддържат. Отговаряйте им с взаимност. Животът е прекалено кратък, за да го губите заради онези, които не вярват във вас и ви критикуват, изсмуквайки силите ви.

Колкото повече даваш, толкова повече получаваш

Това е законът на кармата. Споделяйте любовта, мъдростта, таланта. Споделяйте с лекота и не съжалявайте. Бързо ще видите как много неща в този живот ви се връщат в прекрасна форма.

Казвайте „да“

Казвайте „да“ на всичко онова, което ви прави щастливи. Казвайте непримиримо „не“ на всичко, което ви тормози. Времето е най-ценният ресурс, който не се възстановява. Изразходвайте го разумно. Животът е един.

Всеки има своя път

Понякога ние прекъсваме дружбата си и се разделяме с някои хора. Това не е лошо, не означава непременно, че хората са лоши. Просто пътищата ни се разделят и всеки поема по свой път. Съхранете хората в сърцето си, но ако те започнат да ви обиждат и не ви ценят, значи е дошло време да установите дистанция и да прекъснете дружбата си.

Страхът е вашият компас

Страхът е много добър показател за това какво в крайна сметка искаме и какво ни е необходимо в живота. Позволете му да бъде ваш компас и се наслаждавайте на вълнуващите приключения, към които ви води.

Бъдете благодарни за това, което имате

Бъдете благодарни на света за всичко, което имате. Така вие създавате около себе си пространство за още по-голямо изобилие, притегляйки радостта, любовта, здравето.

Живейте в настоящето

Това е единственото, което имате в момента. Миналото е вече зад гърба ви, бъдещето не е настъпило. Учете се от грешките на миналото и се наслаждавайте на приятните спомени, но не им позволявайте да ви обсебят и да ви преследват постоянно. Мечтайте за бъдещето, но без фанатизъм, сдържано. Обичайте настоящето – само изживявайки живота тук и сега вие ще усетите щастието.

Обичта никога не е много

Колкото може по-често говорете и показвайте на близките си колко ги обичате. Това никога не е много.