Умението за релакс – ключ към добрия тонус

Умението за релакс  – ключ към добрия тонус

Ние отлично знаем как да напрегнем тялото си: за това можем да прочетем в стотици пособия по помпане на мускули. Но как да стартираме обратния процес – отпускането на мускулите, от което зависи координацията, гъвкавостта, силата и здравето? Отговор на този въпрос търси Анна Владимирова, руски специалист по китайска медицина.

Какво означава добър тонус? Това е правилната амплитуда «напрежение – отпускане»: мускулите трябва качествено да се напрягат и не по-малко ефективно да релаксират. Ако тези състояния се намират в баланс, тялото остава гъвкаво, силно и ловко. «На практика на мен като преподавател по телесни практики често ми се случва да наблюдавам нарушаване на баланса в посока на прекомерно мускулно напрежение. И работата не е само в любовта към фитнеса или други натоварвания. Дори не толкова активните и не увличащи се от спорт хора живеят в условията на хронично мускулно пренапрежение», коментира Владимирова.

Какво ни напряга?

Напрежението може да се развива по различни причини. Ето основните:
1. Стрес. На него нашето тяло реагира с мускулно напрежение в областта на врата и раменете, зоната на слънчевия сплит, тазовата област. Представете си, че трябва точно сега да отидете на отговорно съвещание: една мисъл за това може да предизвика в тялото ви едно или друго напрежение.

2. Студ. Забелязали ли сте, че студеният вятър ви заставя да свивате глава в раменете? Такова напрежение засяга както гръдния кош, така и областта на корема и други зони на тялото. Така онези, които живеят в не толкова благоприятен климат, са принудени през голяма част от годината да «задържат» в себе си топлото с подобно напрежение.

3. Заседнал начин на живот. За да се фиксирате в нужната позиция пред компютъра, вие сте принудени буквално да замразите тялото си в пространството, закрепвайки позата си с мускулно напрежение.

Достатъчни ли са тези поводи, за да се замислите за качествено отпускане? Ако не, можем да добавим позитивната мотивация: релаксът е винаги приятен. И естествено, полезен: благодарение на него се подобрява микроциркулацията на кръвта. За сметка на това и мускулите, и намиращите се под тях вътрешни органи получават допълнително захранване – а именно от доброто захранване на тъканите и органите зависи фоновото здраве на цялото тяло.

Практики за отпускане

На пръв поглед няма нищо сложно в отпускането: лягаш на дивана и готово. За съжаление, това не сработва: обичайните напрежения, формирани през годините, престават да се усещат от тялото – за мозъка те стават условна норма и не се отпускат дори по време на сън. Затова навикът за релакс е напълно активно действие. Методиките може да се разделят на няколко групи:

• Остеопатични процедури: много по-дълбока работа с тялото, отколкото просто отпускане. Остеопатията помага за снемане на обичайното мускулно пренапрежение, при това го прави максимално точно, диагностицирайки природата и източника на напрежение (обърнете се към центрове със специалисти).

• Масаж: по-малко точна техника на отпускане в сравнение с остеопатията, но пък за сметка на това по-приятна. Избирайте общ масаж на цялото тяло, за да може специалистът да поработи върху всички мускули.

• Топлинни процедури: ако студът сковава, то активното топло помага за отпускане и релакс. Баня или сауна са отлично зимно решение (при условие, че няма противопоказания от типа на хронични възпалителни заболявания).

Релакс във вертикално положение

Описаните досега техники обезпечават т.нар. парадоксална релаксация – такава дълбочина, която ние сами с волеви усилия не можем да достигнем. Но как да пренесем това дълбоко, непривично за нас отпускане във вертикално положение – в живота, в движението?

За изграждане на правилно, спокойно и лесно движение на тялото и подобряване на кръвоснабяването на всички тъкани и органи се препоръчва специална оздравителна гимнастика – различни направления на йогата или ци гун.
Гимнастиката за отпускане трябва да бъде:

• Безболезнена. Упражненията за активен релакс трябва да носят удоволствие, а не болка.
• Комфортна, в границите на естествената подвижност, без форсирани разтежения или резки, твърди движения.
• Ефективна. След занятието вие трябва да изпитвате значително по-малко от привичните болезнени усещания. Например, ако при вас с наближаването на вечерта регулярно ви е болял гърбът, то благодарение на отпускащите занятия тялото отвиква от привичните напрежения, предизвикващи болка, и дискомфортът постепенно изчезва.

Освен това такава гимнастика дава допълнителни сили – на тялото повече не се налага да задържа привичните напрежения и това се усеща като прилив на енергия.

А ако…

«А ако аз така се отпусна, че после не мога да се мобилизирам и да се стегна?» – този въпрос често се задава по време на различните семинари по темата. И това е напълно разбираемо: непривичните действия често се възприемат като заплаха.

Ако и вие си задавате този въпрос, помнете, че умението качествено да релаксирате значително повишава ефективността на тялото. Това е нещо, което отлично знаят професионалните спортисти: те задължително имат масажисти и комплекси гимнастика за релакс.

Лягайки си да спят, някои се опасяват, че няма да се събудят. Ние обаче знаем, че сънят е временно състояние, което ни позволява да започнем следващия ден бодри и отпочинали. Същото е и с практиката на релакса: правите отпускащи упражнения, за да получите удоволствие и с нови сили да подхванете следващата работа.