Учени: И все пак хората мислят позитивно

Учени: И все пак хората мислят позитивноХората са по-склонни да използват думи с позитивно значение, отколкото с негативно. До този извод стигат учените от Вермонтския университет в САЩ, които за целта са анализирали субтитри към филми на арабски, лентите от Twitter на корейски, „мрачната” руска литература, китайски интернет сайтове, текстове на британски песни и даже страници от New York Times, посветени на войната – общо 24 вида източници.

Разгледани били материали на 10 езика – английски, испански, френски, немски, бразилски португалски, корейски, китайски, руски, индонезийски и арабски. От милиони думи на всеки език били избрани 10 000 най-често срещани. След това учените се обърнали към хора, носители на съответния език, и поискали те да оценят думите по деветобална скала – от „мрачни” до „радостни”.

На английски например, laughter (смях) получил 8,50 бала, food (храна) — 7,44, greed (алчност) — 3,06, а terrorist (терорист) — 1,30. Получени били всичко 5 милиона отговора. Независимо че изследователите избирали източници, където вероятността да се намери негативна лексика била по-голяма, отколкото да се открие позитивна (филми на ужасите, военни репортажи), позитивната тема въпреки всичко доминирала.

„Най-щастлив” се оказал испанският език, а „най-мрачен” – китайският. Но все пак средностатистическата емоционална натовареност на думите във всеки от изброените езици се оказала еднаква.

Нека припомним, че през 1969 г. психолозите от Университета в Илинойс предлагат теория, която наричат „Хипотезата на Полиана” – това е препратка към детската книжка „Полиана” на Елинор Портър. Идеята е да се използват позитивни думи по-често от негативните – общочовешка тенденция, че хората са склонни да търсят в живота доброто, а не лошото. Тази идея предизвиква много спорове, които не са приключили и до днес.

Но новото изследване добавя тежест към една от страните. Между другото, както доказаха преди няколко години социолозите от Чигакския университет в САЩ, колкото по-възрастни са хората, толкова по-щастливи се чувстват те. Учените смятат, че с възрастта човек обикновено повишава самооценката си, учи се да се справя с неуспехите в отношенията си, което помага за по-позитивно възприемане на живота.