Учени: Христос не се е родил във Витлеем

Учени: Христос не се е родил във Витлеем
Учени: Христос не се е родил във Витлеем

Някои археолози смятат, че Исус е роден в друг Витлеем – малко селце в Галилея, което се намира в северната част на Израел, което по-късно става известно със своята тамплиерска общност, която симпатизира на нацистите, съобщава в. „The Telegraph“.

За разлика от по-големия и по-известен град Витлеем на Западния бряг, на около 100 мили на юг, където хиляди се тълпят всяка година да пеят рождественски песни, в това селце няма нито едно коледно дърво.

Твърдението, че малкото селце в северен Израел е истинското място, където се е родил Исус, предизвика яростни дебати сред археолозите. Според Авирам Ашри християните са отдали почит на погрешното селище.
Д-р Ошри обръща внимание и на древните исторически останки от крепостна стена около библейския Витлеем, каквато стена не е открита в града, но може ясно да се види във Витлеем в Галилея. Друго доказателство е, че по времето, когато Исус се е родил, в селището в Галилея са живели евреи, докато в града изобщо не ги е имало.

Археолозите напомнят още, че в селцето е открита църква от византийската епоха, а под нея има естествена пещера, където може да се е родил Исус. Тази църква може умишлено да е била построена така, че апсидата й да попада върху най-святото място за християните, казва д-р Ошри.
Засега Католическата църква не е коментирала хипотезата на археолозите.

Източник The Telegraph