Ученето на език прилича на секса

Ученето на език прилича на секса
Чудна работа – имало нещо общо между ученето на чужди езици и секса. Тази закономерност са открили учени от Испания и Германия. Те установили още подобни връзки – по подобен начин на мозъка въздействат хазартните игри, похапването на сладко и наркотиците. Тоест онези неща, към които лесно се привиква.
До този извод учените стигнали след експеримент, в който се включили 36 доброволци на средна възраст. За да установят как ученето на езици влияе на мотивационната система на човека, те сканирали мозъка на хора, които току що са играли хазартни игри и са учили чужд език. Така станало ясно, че въпросните дейности активизират една и съща част на мозъка – така наречения вентрален стриатум. Тя отговаря за чувството на удовлетвореност и за мотивацията. А от своя страна, мотивацията кара човек непрекъснато да се връща към предмета на занимание, който въздейства на вентралния стриатум.
Резултатът от изследването е доста интересен от гледна точка на еволюцията. Вероятно въпросният механизъм е подпомогнал развитието на езиците, предполагат учените. Резултатите от изследването те планират да използват за разработването на нов метод за лечение на хора, които имат затруднения при обучението на речевата дейност.