Тя изглежда като истински модел, но всъщност е…

Тя изглежда като истински модел, но всъщност е…

Моделът Шуду

Тя е стройна, с идеално изваяно тяло, тя е красива и обаятелна, тя излъчва знойна женственост. Моделът Шуду има кадифена тъмна кожа и буквално може да омагьоса мъжете. Но тази красавица е особена. Тя е личната превъплътена мечта на фотографа Камерън Джейм Уилсън, която майсторът на обектива създава в Инстаграм.

3D-творението е до такава степен близо до образа на живите професионални модели, че дори други фотографи не успяват да усетят виртуалната й същност и предлагат на Камерън да направят фотосесия за Шуду.

Самият автор разказва, че се е вдъхновил от принцесата Барби от Южна Африка, както и от образите на известни актриси и модели като Лупита Нионго и Дъки Тот, наричана шоколадовото Барби.

Засега Уилсън не възнамерява да се занимава с търговско популяризиране на образа на Шуди и да я прави наистина професионален модел. Той пояснява, че при създаването на Шуду е използвал програма за 3D-моделиране. „Това прилича на виртуална фотография – когато създадох модела, вече можех да я накарам да застане във всяка поза“.

Виртуалната красавица

вече е привлякла различни козметични фирми, например за червила. Последователите на Шуду в инстаграм са раздвоени – някои от тях обвиняват Джеймс Уилсън в расизъм, все едно бял мъж си е създал тъмнокожа кукла, чрез която смята да печели, „без да й плаща“. Други обаче се възхищават на перфектната й красота, а трети поглеждат в бъдещето и коментират, че подобен проект няма да доведе до нищо добро. Хората ще започнат да се стремят към идеали, възможни само като компютърни създания, смятат критиците. Част от тях пък се чудят защо фотографът не си избере жив модел, а се занимава с виртуални създания.

След множеството критики на автора му се налага да даде обяснения. В свое интервю той казва, че не е искал никого да оскърби или пък да печели от това, а само да изрази себе си. „Не съм си поставял някакви реални цели, просто исках да я създам“, казва Камерън. „Харесва ми да създавам образи на красиви жени. В Шуду се събра всичко, което ме вдъхновява и което обичам – технологиите, научнофантастичните филми и компютърните игри“.

Нещо повече, чрез Шуду той иска да привлече вниманието към красотата, която се смята за рядко срещана. „За мен Шуду е въплъщение на красота, която не виждаме толкова често. Хората трябва по-често да се замислят какво намират за наистина красиво. Шуду обединява цял континент от красиви жени. За мен тя е особена, както и милионите други реално съществуващи африкански мъже и жени. В крайна сметка, днес в медиите и филмите има много неистинска красота, с тези купища филтри и грим. Но Шуду не трябва да се сравнява с това. Тя е фантазия, която се опитва да стане реална и аз искам да и помогна да го направи“, допълва фотографът.